• Altijd in de buurt
  • Persoonlijke aandacht
  • Bewezen effectief

In gesprek met: Eefje Smits


Eefje Smits, 4e jaars fysiotherapie student van de Fontys heeft het afgelopen schooljaar haar afstudeerstage bij B-Fysic de Bolzen gelopen. Ze vertelt over hoe ze het afgelopen jaar heeft ervaren.  

Toen Eefje na haar middelbare school ging oriënteren op een vervolgstudie wist ze nog niet precies welke kant ze op wilde. Eefje was altijd al geïnteresseerd in bewegen en zorg, en overwoog verschillende studierichtingen zoals ALO (gymdocent), verpleegkunde en medische hulpverlening. Uiteindelijk koos ze voor fysiotherapie aan de Fontys in Eindhoven.

Van achter de laptop naar de praktijk
Toen ze na haar 3e jaar een afstudeerstage moest kiezen, wist ze in eerste instantie nog niet of ze hier wel aan wilde beginnen. “Na mijn derdejaars stage was ik een beetje onzeker over m'n kennen en kunnen binnen het praktische gedeelte van het fysiotherapeut zijn. Dit had deels ook te maken met COVID, waardoor ik heel veel thuis achter mijn laptop zat en dan kom je in zo’n praktijk en dan is het opeens heel echt.” Ze haalde haar stage uiteindelijk wel, maar merkte aan de feedback die ze kreeg dat haar begeleiding het idee had dat haar lichting ver achterliep op de studenten van de voorgaande jaren.

Uiteindelijk heeft ze er toch voor gekozen om bij B-Fysic een jaartraject te starten. Deze vorm van afstuderen geeft studenten meer tijd om praktische ervaring op te doen naast het afstudeeronderzoek. Hierdoor kon ze de lat wat lager leggen voor zichzelf en durfde ze toch een nieuwe stage aan. “Omdat je meer tijd hebt om te oefenen, is het ook wat minder erg als je het nog niet allemaal weet in het begin. Ik heb echt ontzettend veel uren meegelopen in de praktijk, misschien wel het dubbele van wat je tijdens een normale stage zou doen.”

Al deze extra uren zorgde ervoor dat Eefje steeds zelfverzekerder werd en nu tegen het einde van haar stage zelfs haar eigen agenda draait. “Ik ben heel blij dat ik zoveel uren heb mee gelopen. Al deze ervaring heeft mij een stuk zelfverzekerder gemaakt.”

Afstudeeronderzoek
Tijdens het jaartraject werken studenten ook aan een afstudeeronderzoek dat relevant is voor de organisatie. Eefje koos ervoor om onderzoek te doen naar pre-kwetsbaarheid bij ouderen en hoe dit in de behandelkamer kan worden vastgesteld. Haar onderzoek wordt begeleid door geriatriefysiotherapeut Anne van der Velden.

Eefje wil met haar onderzoek impact creëren binnen de organisatie en aanbevelingen doen voor vervolgonderzoek. Ze werkt samen met geriatrietherapeuten om te bepalen hoe pre-kwetsbaarheid afgebakend kan worden en hoe therapeuten ondersteund kunnen worden bij het identificeren van pre-kwetsbaarheid bij patiënten.

Afwisseling en de toekomst
Nu terugkijkend is Eefje zeer tevreden over haar stage. Het jaartraject heeft haar de mogelijkheid geboden om veel praktijkuren te maken en haar praktische vaardigheden verder te ontwikkelen. “Wat ik wel heb gemerkt tijdens m'n stage is dat ik de afwisseling heel erg leuk vind. Ik heb twee dagen in de week bij Anne stagegelopen en 2 á 3 dagen bij Roy en dat was ook wel een leuke afwisseling van de geriatrie casussen.” Hoewel ze in de toekomst openstaat om zich verder te specialiseren, wil ze eerst als algemeen fysiotherapeut aan de slag gaan. Ze sluit niet uit dat ze in de toekomst bij B-Fysic wil blijven werken, maar voorlopig kijkt ze uit naar een welverdiende vakantie na haar afstuderen.

Mocht je interesse hebben in de resultaten van het afstudeeronderzoek van Eefje, neem dan contact met haar op via Anne van der Velden.