• Altijd in de buurt
  • Persoonlijke aandacht
  • Bewezen effectief

Etalagebenen

Heeft u last van pijnlijke krampen in de spieren van de kuit of het bovenbeen tijdens het lopen en moet u daarom regelmatig rust houden? Dan kan het zijn dat u last heeft van etalagebenen ook wel claudicatio intermittens genoemd.

 

Wat zijn etalagebenen?

Etalagebenen ofwel claudicatio intermittens wordt veroorzaakt door slagaderverkalking. Het gevolg is een vernauwde slagader. Door de vernauwing kan er minder bloed naar de spieren. Bij inspanning (lopen, wandelen…) is de aanvoer van zuurstofrijk bloed naar de beenspieren onvoldoende. Dit geeft pijnklachten en/of krampen in één of beide benen. Zodra de inspanning wordt gestaakt verdwijnen deze pijnklachten weer.

Slagaderverkalking zit in alle vaten van het lichaam. Daarom spreken we van een systeemziekte; het betreft het gehele vaatstelsel. Dus ook andere regio’s en organen van het lichaam. Er zijn bepaalde risicofactoren die de kans op het krijgen van etalagebenen vergroten: roken, hoge bloeddruk, hoge cholesterol, overgewicht, te weinig beweging, ongezonde voeding en diabetes.

Symptomen voor etalagebenen

  • Pijn, kramp, vermoeidheid of een zwaar klemmend gevoel in het been bij inspanning. Deze klachten kunnen in de voet, de kuit, dijbeen of in de bil optreden.
  • Pijn verdwijnt wanneer u stilstaat.
  • Huidtemperatuur van één voet is duidelijk lager dan van de andere voet
  • Verdikte teennagels (vaak met schimmelinfectie) en vertraagde nagelgroei

Wat kunt u zelf doen bij etalagebenen?

Omdat etalagebenen het risico op andere hart- en vaataandoeningen vergroot is het belangrijk om ook te werken aan het voorkomen van andere aandoeningen ten gevolge van de slagaderverkalking. Voorkomen van erger en verminderen van klachten bij lopen en dagelijkse activiteit door:

  • Meer bewegen
  • Stoppen met roken
  • Medicatie innemen
  • Gezond eten

Hoe behandelt een therapeut etalagebenen?

Een gespecialiseerde claudicatiotherapeut kan u helpen om de pijnklachten als gevolg van etalagebenen te verminderen door middel van gesuperviseerde looptherapie (GLT) en alles wat daarbij komt kijken. Tijdens de therapie gaat u een grotere loopafstand opbouwen en meer bewegen. De therapie wordt afgestemd op de behoefte, wensen en doelen van de patiënt. Een gespecialiseerde claudicatiotherapeut is aangesloten bij een landelijk netwerk (Chronisch ZorgNet) dat borg staat voor kwalitatief hoogwaardige zorg en nauw contact met verwijzers en specialist.

Gesuperviseerde looptraining

Door looptraining worden de kleinere bloedvaten beter gebruikt, waardoor de doorbloeding naar de spieren toe verbetert. De kleine aftakkingen worden groter en kunnen dus meer bloed en zuurstof transporteren. Looptraining onder begeleiding van een gespecialiseerde claudicatiotherapeut is zeer effectief. Het leidt in de meeste gevallen tot betere resultaten op lange termijn dan dotteren en is een veilige behandeling. Bij 80% van de patiënten met etalagebenen volgt er geen invasieve ingreep na een Chronisch Zorgnet-traject. Dit traject duurt 12 maanden. In de eerste periode traint u meerdere keren per week onder begeleiding van een fysiotherapeut. Verder in de therapie traint u steeds vaker zelfstandig thuis. Hoe meer u loopt, hoe beter. Om u hierbij te helpen zal er samen met uw fysiotherapeut een loopschema worden opgesteld. De vooruitgang zal worden bijgehouden door elke 3 maanden een meting uit te voeren.

Voordelen gesuperviseerde looptraining

  • Verbeteren/vergroten van de pijnvrije loopafstand
  • Verbetering van uw conditie
  • Verbetering van de kwaliteit van leven
  • Effect is groter dan invloed op maar één bloedvat
  • Positieve invloed op bloeddruk, cholesterol gehalte en diabetes (indien aanwezig).

Vergoeding etalagebenen

Mensen met etalagebenen krijgen gedurende 12 maanden eenmalig 37 behandelingen vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Je hebt hiervoor wel een verwijzing nodig van je huisarts of specialist.

Afspraak maken

U kunt eenvoudig een afspraak maken door ons contactformulier in te vullen. Of bereik ons telefonisch op werkdagen tussen 08:00 en 17:00.