• Altijd in de buurt
  • Persoonlijke aandacht
  • Bewezen effectief

Heupklachten

Heupklachten kunnen verschillende oorzaken hebben. Zo ontstaan klachten bijvoorbeeld door overbelasting, artrose of een slijmbeursontsteking. Klachten kunnen zich vertalen in pijn in het heupgebied, de liesstreek of onderrug. De fysiotherapeut kan onderzoeken welke klachten u precies heeft en welke behandeling daar het beste bij past. 

 

Heupklachten

Heupklachten kunnen veel pijn veroorzaken die uw dagelijkse bezigheden flink kunnen beïnvloeden.   

Heupklachten hebben uiteenlopende oorzaken. De klachten kunnen vanuit uw heupgewricht komen door slijtage, maar ook vanuit de rug ontstaan.  Bekende heupklachten zijn artrose, slijmbeursontsteking en dysplasie.  

Hoewel de meeste mensen pas op latere leeftijd last van de heup krijgen, kunnen klachten ook op jongere leeftijd ontstaan. Daarbij hebben vrouwen vaker last van slijtage aan het gewricht dan mannen.  

Oorzaken van heupklachten 

De oorzaak van heupklachten kunnen ver uit een lopen. Heupklachten kunnen o.a. ontstaan door overbelasting, onvoldoende bewegen, een slijmbeursontsteking of een gebroken heup na een trauma. Vaak spelen rugklachten ook een rol in het ontwikkelen van heupklachten. Heupklachten kunnen opgedeeld worden in acute heupklachten (korter dan 6 weken aanwezig) en chronische heupklachten (langer dan 3 maanden). Verschillende onderzoeken kunnen een beeld schetsen van de oorzaak van de klachten en hiermee kan er gericht een behandelplan opgesteld worden. 

Hierbij kan o.a. gebruik gemaakt worden van een MRI, maar dit is niet altijd noodzakelijk.  

Behandeling van heupklachten 

Door het grote verschil in oorzaken van heupklachten, wordt de behandeling van uw klachten gedaan middels een persoonlijk behandelplan. Hierbij zal de fysiotherapeut voorafgaande aan het opstellen van het behandelplan gedetailleerd onderzoek doen naar de pijnklachten. Wil je gewoon de alledaagse dingen weer kunnen of moet je op topniveau een sportprestatie leveren, iets waar de fysiotherapeut uiteraard rekening mee houdt. De fysiotherapeut kan je hier alles over vertellen.  

Revalidatie na heupprothese  

Komt u in aanmerking voor een nieuwe heupprothese? Maak dan voorafgaande aan uw operatie al een afspraak bij de fysiotherapeut.  

Revalidatie bij de fysiotherapeut na een heupoperatie is van groot belang voor een goede werkzaamheid en mobiliteit van het nieuwe gewricht.  

Hoelang duurt revalidatie na een heupoperatie? 

 Dit zal per patiënt verschillen, maar gemiddeld duurt een revalidatie na een nieuwe heupprothese ongeveer 2 tot 3 maanden. Hierbij komt u 2 keer per week bij de fysiotherapeut.  

Waaruit bestaat het revalidatieprogramma ?

 De fysiotherapeut zal samen met u aan de slag gaan om weer zo snel mogelijk zonder krukken te gaan lopen. Hierbij zal er gewerkt worden aan:  

  • Stabiliteit rondom het gewricht 
  • Versterken van heup en bovenbeenspieren 
  • Goede loophouding 
  • Algemene conditie 

Door in beweging te blijven na uw operatie zorgt u ervoor dat u mobiel blijft en toekomstige klachten voorkomen kunnen worden.  

Als u na uw revalidatie graag onder begeleiding wil blijven bewegen, kunt u ook bij B-Fysic terecht voor sporten onder begeleiding. 

Lees meer over sporten onder begeleiding.

Afspraak maken

U kunt eenvoudig een afspraak maken door ons contactformulier in te vullen. Of bereik ons telefonisch op werkdagen tussen 08:00 en 17:00.