• Altijd in de buurt
  • Persoonlijke aandacht
  • Bewezen effectief

Kinderbekkenfysiotherapie in Asten

Sinds kort kan uw kind bij B-Fysic Campanula in Asten terecht bij de kinderbekkenfysiotherapeut. Maar wat doet de kinderbekkenfysiotherapeut precies? En hoe kan deze therapeut uw kind helpen? Kinderbekkenfysiotherapeut Anouk legt het u graag uit.

Zindelijk worden

Zindelijk worden is een leerproces dat normaal vanzelf gaat. De meeste kinderen worden zindelijk tussen de 2 en 4 jaar. In sommige gevallen blijven kinderen hier echter moeite mee hebben en komt het wel eens voor dat kinderen ouder dan 5 jaar toch nog ooit een "ongelukje" hebben.
De kinderbekkenfysiotherapeut is gespecialiseerd in problemen rondom zindelijk worden. De therapeut gaat met het kind aan de slag en leert deze op speelse wijze te voelen waar de bekkenbodemspieren zich bevinden en hoe ze daar controle over kunnen krijgen.

Afspraak maken

Poep- en plasproblemen kinderen

Kinderen kunnen last hebben van poep en/of plasproblemen. Bijvoorbeeld omdat ze niet goed zindelijk worden of niet goed aanvoelen wanneer ze moeten plassen of poepen. Ze hebben vaker plas- of poepongelukjes overdag en lopen dan met een natte of vieze broek rond.

De oorzaak van deze problemen ligt vaak bij een verkeerde spanning in de bekkenbodemspieren. Er kunnen verschillende redenen zijn waardoor de spanning in de bekkenbodem te gespannen of soms verzwakt is. De kinderbekkenfysiotherapeut onderzoekt wat de oorzaak is. Het onderzoek bestaat uit een vraaggesprek, plas- en/of poepdagboeken en een lichamelijk onderzoek. De behandeling wordt afgestemd op het kind en toegespitst op de klachten en de mogelijkheden.

Wat zijn bekkenbodem klachten?

Er bestaan verschillende bekkenbodemklachten bij kinderen, zoals o.a.:

  • Incontinentie voor uine of ontlasting
  • Bedplassen
  • Aandrang voor urine of ontlasting niet voelen
  • Terugkerende blaasontsteking
  • Verstopping
  • Buikpijn

Hoe zit de behandeling eruit?

De kinderbekkenfysiotherapeut gaat met het kind aan de slag met voorlichting over plassen, poepen en uitleg over de klachten. Er worden oefeningen gedaan om een betere algemene ontspanning en aanspanning te voelen van de bekkenbodemspier. Daarnaast gaan ze oefenen met de ontspanning in de onderbuik. De kinderbekkenfysiotherapeut maakt afspraken met het kind en geeft tips mee over toiletgedrag, toilethouding en adviezen over eten en drinken.

Verwijzing en vergoeding

Kinderen kunnen zonder verwijzing worden aangemeld. Er worden 18 fysiotherapie behandelingen uit de basisverzekering vergoed.

Heeft u vragen of wilt u graag een afspraak maken, dan kunt u ons bereiken via 0493-692510 of via vraagcampanula@b-fysic.nl