Lymfoedeem

Lymfoedeem is vochtophoping in de weefsels die wordt veroorzaakt door een storing in het lymfsysteem. Deze storing kan zijn aangeboren maar meestal treedt oedeem echter op na een overbelasting of beschadiging van de lymfvaten of lymfklieren. Bijvoorbeeld als gevolg van een operatie of bestraling. Lymfoedeem uit zich  soms met een gevoel van spanning in de huid door  zwelling. Lymfoedeem is niet alleen hinderlijk, maar kan ook ontstekingen (“wondroos”) en gewrichtsklachten tot gevolg hebben.

Wat kunt u van ons verwachten

Onze therapeut biedt u uitstekende zorg met persoonlijke aandacht. We houden hierbij zo veel mogelijk rekening met alles wat er in uw omgeving van belang is. Zo zorgen we ervoor dat u zo zelfstandig mogelijk met uw nieuwe situatie kunt leren omgaan

U kunt altijd bij B-Fysic terecht. U heeft voor het maken van een afspraak geen verwijzing nodig. Onze medewerkers maken op basis van de door u verstrekte informatie een afspraak met de therapeut die het beste bij uw zorgvraag past. Op een locatie bij u in de buurt.

Wat is oedeemtherapie?

Oedeemtherapie  bestaat uit de volgende onderdelen:

Manuele lymfedrainage:
De manuele lymfdrainage is een massagevorm, die erop gericht is de werking van het lymfestelsel en bloedvatenstelsel te stimuleren zodat een teveel aan vocht (zichtbaar en onzichtbaar oedeem) beter c.q. sneller via de (niet aangedane) lymfebanen en vaten afgevoerd wordt.

Compressietherapie:
Om de afname van vocht zo snel mogelijk te realiseren zal er in de meeste gevallenge bandageerd worden. Als het overschot aan vocht weg is kan er een TEK, een therapeutisch elastische kous of drukhemd aangemeten laten worden om het effect van de therapie te behouden.

Lymftaping:
Met stroken elastische tape wordt de afvoer van vocht onder de huid gestimuleerd; een effectieve en eenvoudige manier om de behandeling extra te ondersteunen. Deze methode kan ook ingezet worden bij de nabehandeling van (sport-)blessures.

Oefentherapie:
Zeer belangrijk is het om m.b.v. gerichte oefeningen de beweeglijkheid en spierkracht in het operatiegebied te verbeteren, waarbij de spierpompfunctie voor de afvoer van vocht uit een oedemateus lichaamsdeel een belangrijk onderdeel vormt.

Tevens is het erg belangrijk dat u voor of na een behandeling met radio- en/of chemotherapie bij oncologische aandoeningen uw conditie op peil brengt; wij kunnen u begeleiden om dat op een gezonde en verantwoorde manier te doen.

Ademtherapie:
Ook speciale ademoefeningen vormen een belangrijk onderdeel van de oedeemtherapie.

Fibrose/bindweefsel en fascie technieken:
Massage technieken  ter verbeteringen van de circulatie  en beweeglijkheid in deze structuren die  de doorstroming van vocht zouden  kunnen belemmeren.

Voorlichting:
Adviezen m.b.t. huidverzorging, voeding, preventie en zelfhulp. Daarnaast wordt u begeleid in het opbouwen van uw dagelijkse activiteiten.

Aanleren zelfmanagement:
Het stimuleren van zelfzorg, zelfdrainage en zichzelf te bandageren of tapen als aanvulling op de therapie.  Evt  het aanleren aan partner van deze technieken.

Manuele lymfedrainage ad modum Vodder:
Het bijzondere van de therapie van Dr. Vodder is, dat die niet alleen gericht is op de drainerende werking van het lymfstelsel, maar daarnaast op de voedende en zuiverende werking van al het vocht in het lichaam.

De manuele Lymfedrainage volgens de methode Vodder is een specifieke massagevorm en is  met een specifieke opbouw op het gehele lichaam toepasbaar. Ze heeft als doel de vochtdoorstroming te stimuleren en eventuele stagnatie op te heffen, de immuniteit (weerstand) te verhogen, de stress te verlagen en het hormonale stelsel te optimaliseren. Manuele lymfedrainage heeft tevens een pijndempende werking. De waterhuishouding wordt direct beïnvloed door de stimulatie van het lymfesysteem, en indirect door het dempen van een  verhoogd stressniveau in het lichaam.

Heeft u vragen over Oedeemtherapie?
Ik help u graag verder!

Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars:

Contact opnemen

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder. Vul onderstaande gegevens in dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt