Het voelt een beetje dubbel om dit blog te typen, zeker voor de internationale dag van het handschrift. Een blog hoort natuurlijk ook getypt om vervolgens online te plaatsen. Maar ook een mail is sneller verstuurd dan een brief. Je krijgt al schrijfkramp als je denkt aan een opstel schrijven. Voor de meesten is het dus heel logisch om te typen: een laptop ligt vaak binnen handbereik en grammatica en spellingsfouten worden gelijk aangepast. Dus waarom zouden we nog schrijven? Waarom zouden we onze kinderen nog leren schrijven school?
Een vraagstuk die zeker in deze tijd van digitalisering actueel is en blijft. Zijn er eigenlijk nog belangrijke voordelen aan schrijven met pen en papier?
Ten eerste worden de fijn motorische vaardigheden gestimuleerd bij het schrijven. Ten tweede draagt het schrijven bij aan het aanleren/herkennen van letters en beklijven de letters ook beter in ons geheugen. Oftewel leren schrijven is ondersteunend bij het leren lezen en dus de leesvaardigheid. Ook is vanuit onderzoek aangetoond dat de inhoud van de boodschap van diepere betekenis is bij een geschreven stuk dan bij een getypt stuk. Kinderen met een hoge handschriftontwikkeling scoren vaak hoger op school met spellen en stellen.
Al met al toch echt wel grote voordelen bij het schrijven!
Er wordt steeds minder tijd besteed aan het (leren) schrijven in het basisonderwijs. Kinderen kunnen hierdoor vaak minder netjes en minder snel schrijven. Als kinderen niet snel genoeg schrijven, krijgen ze opdrachten of toetsen niet op tijd af. Ook zien we dat de fijn motorische ontwikkeling bij peuters/kleuters door de digitaliseren achteruit gaat, wat vervolgens weer resulteert in schrijfproblemen. Wat nu?
De kinderfysiotherapeut kan het kind en de leerkracht helpen bij deze problemen. Het kind kan zonder verwijzing van de arts aangemeld worden bij de kinderfysiotherapeut. De kinderfysiotherapeut onderzoekt wat de oorzaak van de schrijfproblemen is en stelt vervolgens een behandelplan op samen met het kind, de ouders en de leerkracht. Speelsgewijs, maar doelgericht wordt er gewerkt aan de netheid en indien nodig aan de schrijfsnelheid.
Want zeg nou zelf, een handgeschreven kaartje of brief door de brievenbus is toch ook vele malen specialer dan een mailtje!
- Laura de Ruiter, Kinderfysiotherapeut B-Fysic Hensens