• Altijd in de buurt
  • Persoonlijke aandacht
  • Bewezen effectief
Wat is een voorkeurshouding

Wat is een voorkeurshouding?

Een voorkeurshouding is wanneer een baby veel tijd met het hoofd naar één kant is toegedraaid. In Nederland komt een voorkeurshouding bij ongeveer 18% van de zuigelingen voor. Hoewel het op het eerste gezicht misschien onschuldig lijkt, kan het hebben van een voorkeurshouding op de lange termijn negatieve effecten hebben op de schedelgroei en de algehele ontwikkeling van uw baby. In deze blogpost bespreken we wat een voorkeurshouding precies is, waarom het belangrijk is om het aan te pakken en welke stappen u kunt nemen om het te voorkomen of verminderen.

Waarom is het belangrijk om een voorkeurshouding te doorbreken?

Het is van belang dat uw baby afwisselend het hoofd naar beide zijde toedraait, zodat er geen bewegingsbeperking ontstaat. Daarnaast kan een voorkeurshouding ook invloed hebben op de schedelgroei van uw baby, zoals een afplatting van de zijde waar de baby veel op ligt.

Wat kunt u zelf doen om een voorkeurshouding te voorkomen of te doorbreken? 

Hoewel de kinderfysiotherapeut een belangrijke rol speelt in het vaststellen van een voorkeurshouding, kunt u zelf ook aan de slag om een vermoedelijke voorkeurshouding te voorkomen of te doorbreken. Onze kinderfysiotherapeuten geven u alvast wat tips: 

    1. Leg uw kind altijd op de rug voor het slapen. Zorg hierbij wel dat het kind het hoofd beide kanten op draait. Indien er sprake is van een voorkeurskant, leg uw kind dan op de zij van de niet-voorkeurs kant en draai het lichaam van uw baby rustig terug op de rug. 
    2. Stimuleer oogcontact en gebruik speelgoed om uw baby aan te moedigen het hoofd naar de niet-voorkeurszijde te (blijven) draaien.
    3. Bij het verzorgen is het goed om de baby niet te veel onder de oksel op te pakken. Probeer om uw baby met een draai op te pakken. Plaats uw handen in de zij van uw baby, draai uw baby naar de zij en til uw baby vanuit de zijligging op
    4. Wen u zelf aan om uw baby op de zij of buik te draaien bij het aan- of uitkleden.
    5. Let op de arm waarop u uw baby draagt, zodat hij of zij naar de niet-voorkeurszijde kijkt.
    6. Wissel regelmatig van houding tijdens het voeden, of het nu borstvoeding of flesvoeding is.
    7. Leg uw baby ook regelmatig op de buik om nek- en rugspieren te versterken.

Weet u niet zeker of uw baby een voorkeurshouding heeft of lukt het niet om deze te doorbreken? Neem dan contact op met een kinderfysiotherapeut bij u in de buurt! Deze helpen u graag de voorkeurshouding te achterhalen en ondersteunen u met tips, tricks en oefeningen om de voorkeurshouding te doorbreken. 

Voor meer informatie verwijzen we u ook graag naar de folder over de voorkeurshouding van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid. 

Informatiefolder voorkeurshouding NCJ