• Altijd in de buurt
  • Persoonlijke aandacht
  • Bewezen effectief
Kinderbekkenfysiotherapie

Wat is kinderbekkenfysiotherapie?


Kinderbekkenfysiotherapie richt zich op problemen rondom zindelijkheid bij kinderen. Voor de meeste kinderen is zindelijk worden een leerproces dat normaal vanzelf gaat. De meeste kinderen worden zindelijk tussen de 2 en 4 jaar. Maar in sommige gevallen blijven kinderen hier moeite mee hebben en komt het wel eens voor dat kinderen ouder dan 5 jaar toch nog ooit een "ongelukje" krijgen.
De kinderbekkenfysiotherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van problematiek rondom de zindelijkheid. De therapeut helpt het kind op een leuke en speelse manier, op hun eigen belevingssniveau, om de klachten te verminderen.

 

De bekkenbodem

De problemen rondom zindelijkheid ontstaan vaak door problemen in de bekkenbodem van het kind. De bekkenbodem kan door verschillende redenen te gespannen of soms verzwakt zijn. De kinderbekkenfysiotherapeut onderzoekt wat de oorzaak hiervan is. 

Veelvoorkomende klachten

  • Verlies van urine of ontlasting
  • Bedplassen
  • Aandrang voor urine of ontlasting niet voelen
  • Terugkerende blaasontsteking
  • Verstopping
  • Buikpijn

Hoe ziet de behandeling eruit?

De kinderbekkenfysiotherapeut zal eerste een onderzoek doen naar de oorzaak van de klachten die het kind ervaart. Het onderzoek bestaat uit  een vraaggesprek, plas- en poepdagboeken en een lichamelijk onderzoek. Daarna gaat de therapeut met het kind aan de slag met voorlichting over plassen, poepen en uitleg over de klachten. Er worden oefeningen gedaan om een betere algemene ontspanning en aanspanning te voelen van de bekkenbodemspier. Ook wordt er geoefend met  het ontspannen van de bekkenbodem. Onze kinderbekkenfysiotherapeut maakt afspraken met het kind en geeft tips mee over het toiletgedrag, toilethouding en adviezen over eten en drinken.

Het is belangrijk dat de ouder / verzorger samen met het kind thuis aan de slag gaat met de oefeningen. Het vraagt veel motivatie en doorzettingsvermogen van het kind, maar ook van de ouder / verzorger ter ondersteuning.

Afspraak maken

Heeft uw kind last van problemen rondom zindelijkheid en twijfelt u of dit vanzelf over gaat? Neem dan contact met ons op. Onze kinderbekkenfysiotherapeut kan u adviseren of een afspraak maken verstandig is. Wist u trouwens dat kinder(bekken)fysiotherapie tot 18 behandelingen uit de basisverzekering vergoed wordt? 

Afspraak maken