• Altijd in de buurt
  • Persoonlijke aandacht
  • Bewezen effectief

28 februari: Internationale RSI dag

Op 28 februari is het ieder jaar internationale RSI dag. RSI is een veelvoorkomende blessure die veel werkende treft. Onze bedrijfsfysiotherapeut Caroline Steenberghe legt u graag uit wat RSI is, hoe het ontstaat, hoe het voorkomen kan worden en hoe de (bedrijfs)fysiotherapeut u hierbij kan helpen. 

Wat is RSI?

Misschien even opfrissen; RSI is de afkorting van Repetative Strain Injury. Ofwel, een blessure als gevolg van een veelvuldig herhaalde belasting. Naast het bekende beeldschermwerk levert tegenwoordig ook het vele gebruik van smartphones en tablets een verhoogd risico op dergelijke klachten. De internationale RSI dag is bedoeld om mensen bewust te maken van de (nieuwe) risico’s en tips te geven om klachten te voorkomen.

 

Hoe ontstaat RSI?

RSI kan ontstaan door het veelvuldelijk herhalen van eenzelfde beweging (repeterende belasting) of een langer aanhoudende houding (statische belasting). Spieren, pezen, gewrichten en zenuwen worden hierdoor behoorlijk belast, maar tegelijkertijd zorgt de spanning in de armen en schouders én het gebrek aan beweging voor een verminderde doorbloeding. Terwijl die doorbloeding juist nodig is voor herstel! Daarnaast kunnen ook persoonlijke factoren, zoals stress én werkomstandigheden een rol spelen.

Waar komt RSI het meest voor?

RSI komt in veel beroepsgroepen voor, meest bekend zijn beroepen met computerwerk. Maar ook bij kappers, productiemedewerkers en musici komt het voor. Misschien verrassend, maar ook studenten melden zich steeds vaker met deze klachten, door de combinatie van het werken met een laptop (slechte houding) en stress.

Hoe kan ik RSI voorkomen?

Hieronder enkele tips waarmee u klachten kan voorkomen:

  • Zorg voor een goede en ontspannen (werk)houding.
  • Check of je werkplek goed is ingericht, volgens de ergonomische richtlijnen.
  • Sta regelmatig even op om te bewegen en te ontspannen.
  • Let op dat je muis of telefoon niet langdurig vasthoudt.
  • Wissel houding en taken waar mogelijk af.
  • Voorkom een langdurig hoge werkdruk en stress. Maakt het bespreekbaar en vraag om hulp als dat nodig is.

Daarnaast is het raadzaam om in je vrije tijd een sport te doen waarbij ook je bovenlichaam betrokken is, zoals bijvoorbeeld bij zwemmen, hardlopen of fitness.

Kan een fysiotherapeut me helpen bij RSI?

Een fysiotherapeut is dé specialist op het gebied van bewegen en gezondheid. Achterhalen waardoor klachten ontstaan of herstel belemmerd wordt, is een eerste stap waarbij de fysiotherapeut kan helpen. Op basis van die eerste stap kan een fysiotherapeut je helpen bij herstel met verschillende behandelvormen en/of advies over (werk)gewoontes en oefeningen. Aanvullend aan de hulp van een fysiotherapeut in de praktijk, kan een bedrijfsfysiotherapeut je op je werk adviseren ten aanzien van alle factoren die op je werk een rol spelen. Je werkgever kan de bedrijfsfysiotherapeut hiervoor inschakelen. Daarnaast kan een psychosomatisch fysiotherapeut je leren omgaan met spanningsklachten en stress.

 

Meer weten of een afspraak maken?

Neem voor behandeling en advies contact met ons op via: 085-2104910 of vraag@b-fysic.nl.

Mocht u willen weten wat een bedrijfsfysiotherapeut voor uw bedrijf kan doen, bel dan direct met ons team bedrijfsfysiotherapie; 040 237 68 38 of mail naar info@fysiocompanycare.nl.

 

- Geschreven door Caroline Steenberghe - Bedrijfsfysiotherapeut bij Fysio Company Care (onderdeel van B-Fysic).