Op 13 maart is het Wereld Delier dag. Maar wat is precies een delier? Hoe onstaat een delier en hoe kan een delier behandeld worden?
Onze geriatriefysiotherapeut Anne geeft antwoord.
Een persoon met een delier, ofwel delirium, is plotseling verward. Deze verwardheid kan in enkele uren tot dagen ontstaan en wordt meestal veroorzaakt door een ziekte (bijvoorbeeld een blaasontsteking) of ontstaat na een operatie.
Delerium komt vaker voor bij oudere mensen, (oudere) mensen die problemen hebben met hun geheugen en ook vlak voor het overlijden. Maar ook jongere mensen kunnen een delier krijgen, dit is vaak in combinatie met een ernstige ziekte. Meestal duurt een delier enkele dagen of weken.
U zou een delier kunnen herkennen aan een van de onderstaande symptomen:
Heeft u het vermoeden dat uw naaste een delier heeft: bel dan altijd de huisarts! Deze kan vaststellen of er sprake is van een delier en indien nodig medicatie voorschrijven.
Een delier kan verschillende oorzaken hebben. Veel voorkomende oorzaken zijn onder andere:
Bij het behandelen van een delier is het belangrijk dat de huisarts de oorzaak van het delier achterhaald. Wanneer de oorzaak van het delier aangepakt wordt, verdwijnt de delier vaak vanzelf. Het is dus van grote noodzaak dat u een huisarts raadpleegt wanneer u een vermoeden van een delier heeft.
Bent u verzorger van iemand met een delier? Zorg dan voor een rustige en herkenbare omgeving voor de patiënt.
Het Expertiseteam Ouderen van B-Fysic kan de verzorger en patiënt ondersteunen tijdens het herstel van een delier. Het Expertiseteam kan u voorzien van adviezen en praktische tips. Daarnaast kan er ook onderzoek gedaan worden naar de inzet van tijdelijke hulpmiddelen die de patiënt kunnen helpen bij het uitvoeren van dagelijkse handelingen.
Na het herstel van een delier kan het Expertiseteam Ouderen ook hulp bieden bij het opnieuw opbouwen van conditie en spierkracht.
Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen:
Telefoonnummer: 085-2104910
E-mailadres: vraag@b-fysic.nl
Tekst gepubliceerd op 13-03-2023
Auteur: Anne van der Velden - Geriatriefysiotherapeut