• Altijd in de buurt
  • Persoonlijke aandacht
  • Bewezen effectief

Themamaand Gezond Leven
Door het Coaching op Leefstijl programma kreeg Jan zijn leven weer op de rit.


Een druk werkend leven met veel alcohol en ongezond eten: het typeerde het leven van Jan Cools (67). Toen de Eindhovenaar vorig jaar met pensioen ging, kwam hij tot inzicht dat het zo niet langer kon. De inmiddels opa van twee kleinkinderen zocht hulp om zijn leefstijl drastisch te wijzigen en belandde via de huisarts bij B-Fysic in Eindhoven. “Op mijn veertigste kwam ik bij de dokter, die zei: ‘als jij zo doorgaat, haal je de vijftig niet’. Daarna ben ik meteen gaan omschakelen.”

Jan volgt het Coaching op Leefstijl (CooL) programma bij B-Fysic. Het CooL programma richt zich op het verbeteren de gezondheid door het veranderen van de leefstijl. Onze gespecialiseerde leefstijlcoaches gaan met de cliënt aan de slag om op een duurzame manier het leefpatroon te verbeteren. Daarbij wordt aandacht gegeven aan voeding en voldoende beweging maar ook omgaan met stress, slaapgewoontes en ontspanning. 

Gezondere leefstijl
Vol goede moed stapte Jan in de ‘omschakelstatus’. Door zijn drukke baan lukte het hem echter niet om zelfstandig een andere leefstijl aan te nemen. Door het vele (ongezonde) eten en drinken kreeg Jan vage klachten aan zijn arm en rug. Via de huisarts kwam de Eindhovenaar uiteindelijk terecht bij de fysiotherapeut van B-Fysic. “Die wist meteen waar het door kwam: een ongezonde leefstijl. Ik ben vervolgens doorverwezen naar een van de interne leefstijlcoaches en stroomde in bij het zogeheten CooL-programma, dat erop is gericht om je levensstijl te veranderen.”

Moeite met de verleiding
De bellen gingen meteen rinkelen toen Lucy Sietsma (26), leefstijlcoach bij B-Fysic, Jan voor het eerst zag. “Qua beweging was hij op zich al lekker bezig. Maar het stukje voeding en vooral leren omgaan met de verleiding, daar had Jan erg veel moeite mee. Ook qua slapen hebben we wat veranderingen doorgevoerd. We zijn nu een jaar bezig en zien echt al effect van het coachingstraject”, vertelt Lucy trots. Jan knikt bevestigend: “Ik ben nog nooit zo gelukkig geweest als nu.”

CooL-programma
De laatste jaren richt B-Fysic zich, naast fysio- en ergotherapie, steeds meer op leefstijl met o.a. het CooL-programma, dat vergoed wordt uit de basisverzekering. “We focussen ons met het programma eerst op de basis: voeding, slapen en bewegen. Wat kunnen we hierin veranderen? Daarna gaan we in op stress, ontspanning en tijd voor jezelf nemen. Het gaat echt om gedragsverandering en mindset. Mensen hebben vaak moeite met veranderingen, daar helpen we ze bij.”

Doorverwijzing vanuit de huisarts
Een CooL-traject duurt ongeveer twee jaar. Lucy en Jan komen één keer per maand samen voor een coachgesprek. “We zetten echt in op coachen en gaan niet de zaal in voor personal training. Het CooL-programma is gericht op duurzame gedragsverandering. Gedrag kun je veranderen en als dat lukt, gaan de kilo’s er vanzelf af”, legt Lucy uit. Jan vult haar aan: “Je moet hier niet komen om snel dertig kilo te willen afvallen, maar om zelfdiscipline te ontwikkelen en bewustwording te creëren. Dat je nadenkt over wat je elke dag eet. Uiteindelijk moet het automatisme worden.”

Nooit meer ziek eten
Volgens Lucy komt Jan steeds een stapje dichter bij het automatisme. “Hij denkt echt na over wat hij in zijn mond stopt en de hoeveelheid. Een jaar geleden was dat nog niet zo. Dat is uiteindelijk waar we het voor doen: mensen helpen met verandering in een gezondere leefstijl, zowel fysiek als mentaal.” En Jan, die wil nooit meer terug naar het oude leven. “Laatst heb ik me op de verjaardag van mijn dochter zo volgegeten met hapjes, dat ik er ‘s nachts ziek van werd. De verleiding was té groot en ik werd meteen afgestraft. Vroeger at ik zo een reep chocolade in één keer op, nu eet ik veel fruit en groenten. Als ik was doorgegaan op de oude voet, had ik nu niet meer geleefd.”

Wil jij net als Jan gezonder leven, maar lukt dit niet zonder professionele hulp? B-Fysic biedt verschillende leefstijlprogramma’s aan. Lees hierover meer op deze pagina.