• Altijd in de buurt
  • Persoonlijke aandacht
  • Bewezen effectief

Themamaand Gezond Leven
In gesprek met: Riny Litjens


Riny Litjes, fanatiek sporter bij B-Fysic, is 69 jaar oud en doet vrijwilligerswerk bij een praktijk voor huid en oedeemtherapie. Daarnaast is ze ook ervaringsdeskundige waarbij ze (ex)borstkankerpatiënten ondersteunt.

In 2007 heeft Riny na een borstsparende operatie een revalidatie traject doorlopen bij B-Fysic. Dit traject heeft ze niet afgemaakt. “Ik vond het helemaal niets, vond het bewegen helemaal niet leuk en zag er geen meerwaarde in”

In 2018 kwam Riny weer terug bij B-Fysic vanwege rugklachten. Na een aantal behandelingen bij de fysiotherapeut gaf deze haar het advies om meer te gaan bewegen. Zodat de spieren in haar lichaam aangesterkt zouden worden en de rugklachten daarmee sneller zouden overgaan. “Ik fitnessen? Dat is niets voor mij." Was haar eerste reactie.

Uiteindelijk luisterde Riny toch naar haar therapeut en is ze begonnen met een keer per week sporten onder begeleiding bij B-Fysic Kastelenplein. “Ik ben begonnen met één keer per week te komen trainen, dit heb ik uiteindelijk op advies van de beweegspecialist opgebouwd naar twee keer per week.”

In het begin was de juiste mix van oefeningen nog even zoeken bij Riny. “De grondoefeningen die in mijn programma stonden werkte averechts, toen ik dat aangaf bij de begeleidende beweegspecialisten werd mijn programma direct aangepast. Toen begon het te werken. Na drie maanden was ik van mijn rugklachten af.”

Het doel van Riny was behaald, geen rugklachten meer. Nu was het belangrijk om te voorkomen dat het terug kwam. Het plezier in het bewegen werd steeds groter omdat Riny haarzelf steeds fitter begon te voelen. “Mijn bloeddruk daalde en ik had vier verschillende medicijnen, daar hoef ik er nu nog maar een van te slikken van de huisarts. Ook merkte ik dat ik door het sporten minder last kreeg van de symptomen van mijn auto-immuun ziekte.”

Riny ging haar doelen bijstellen, en vroeg om een nieuwe oefeningen gericht op afvallen. “Ik ben uiteindelijk 3 keer per week gaan fitnessen omdat ik het zo leuk begon te vinden. Nu ik van mijn rugklachten af was wou ik graag meer gewicht verliezen. Toen hebben de beweegspecialisten circuitvormen toegevoegd aan mijn programma en dat vind ik zo leuk om te doen."

Naast het trainingsprogramma op locatie, kreeg Riny ook de tip mee om vaker te gaan wandelen. Met deze tip in combinatie met 3 keer per week sporten bij B-Fysic is ze in totaal 8 kg aan gewicht verloren. “Mijn gewicht vind ik nu niet meer belangrijk, ik zit lekker in mijn vel door het sporten. Het helpt mij fysiek en mentaal zo goed.”

Riny blijft nieuw doelen stellen, de beweegspecialisten passen haar programma hierop aan. “Ja mijn nieuwe doel is van die kipfilets aan mijn armen afkomen”, zegt ze lachend. “Ik merk nu al na een paar maanden dat mijn armen strakker worden.”

Door het sporten is Riny veel actiever geworden, niet alleen op het gebied van sporten maar ook in haar sociale omgeving. “Ik was heel erg passief, ik sloot mezelf op in huis. Door het sporten ben ik ook socialer geworden en heb ik de energie gekregen om leuke dingen te gaan doen met mijn kinderen en kleinkinderen.”

Riny wil graag nog advies meegeven aan mensen die twijfelen om meer te gaan bewegen. “Buiten dat je jezelf weer flexibel kan bewegen geeft, het ook nog ontspanning. Geef jezelf de tijd, de aanhouder wint. Als het mij lukt, lukt het jou ook!”

Kan uw fysieke en mentale gezondheid ook een boost gebruiken? Wilt u van fysieke klachten af en weer actiever worden in uw dagelijkse leven? Ga eens in gesprek met een van onze beweegspecialisten om te kijken wat we voor u kunnen betekenen! U kunt uw gegevens achterlaten op onze contactpagina, dan nemen we contact met u op. Of bel ons op 085-2104910.

Meer informatie over bewegen onder begeleiding bij B-Fysic