• Altijd in de buurt
  • Persoonlijke aandacht
  • Bewezen effectief

Themamaand Gezond Leven
Coaching op Leefstijl programma uitgelegd. 

Melanie van der Linden is Leefstijl Coach bij B-Fysic Manders. Wekelijks begeleid ze verschillende CooL (Coaching op Leefstijl) groepen. De afgelopen jaren zijn er veel leefstijl programma's ontwikkeld die ingezet worden als preventieve zorg. Het CooL programma is er daar een van. Melanie legt graag uit voor wie dit programma bedoelt is en hoe het in elkaar steekt. 

Wat houdt het Coaching op Leefstijl programma in?
Het Coaching op Leefstijl programma is een zogenaamde erkende Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI). Dit betekent dat het CooL programma vergoed wordt uit de basisverzekering. Er bestaan verschillende GLI programma's, maar allemaal werken ze naar hetzelfde doel toe; blijvende gedragsverandering en gezonde leefstijl op lange termijn.

Het CooL programma is voor mensen met obesitas (BMI > 30) of mensen met overgewicht (BMI >25) in combinatie met artrose of slaapapneu of in combinatie met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten of een verhoogd risico op diabetes. Ook worden Gecombineerde Leefstijlinterventies ingezet als vereiste vóór het mogen ondergaan van een maag verkleinende operatie of het verkrijgen van medicijnen voor ernstige obesitas. 
Ik zie in mijn CooL groepen mensen met verschillend klachten. Om in aanmerking te komen voor het CooL programma heeft u een verwijzing nodig vanuit de huisarts of specialist. Het CooL programma is een flinke uitdaging om aan te gaan, het duurt ruim 2 jaar en het is dus belangrijk dat mijn deelnemers voldoende intrinsieke motivatie hebben om serieus aan de slag te gaan met het veranderen van hun leefstijl. 

Hoe zit het programma in elkaar?

Het CooL programma bestaat uit een basisprogramma van 8 maanden en een onderhoudsprogramma van 18 maanden. Beide programma's bestaan uit 8 groepsbijeenkomsten van 1,5 uur en daarnaast 3,5 uur aan individuele gesprekken verdeeld over de maanden dat het programma duurt. 

Het programma begint altijd met een intakegesprek bij mij of een van mijn collega leefstijlcoaches. Tijdens deze intake krijgt u een bodyscan. Dit is een gedetailleerde analyse van uw spiermassa en het lichaamsvet voor elk lichaamsdeel. Ook vult u tijdens de intake een korte vragenlijst in over hoe uw leefstijl op dat moment uit ziet. De intake vormt de basis van het verdere verloop van het programma. Op deze manier kunnen we ook bijhouden hoe uw voortgang eruit ziet. 

Tijdens de groepsbijeenkomsten gaan we aan de slag met de verschillende aspecten van een gezonde leefstijl. Ik heb verschillende presentaties samengesteld waarin ik informatie geef over deze aspecten. Een gezonde leefstijl bestaat namelijk uit meer dan alleen voldoende bewegen en gezond eten. Denk bijvoorbeeld ook aan een goede nachtrust, hoe je omgaat met stress, hoe u voldoende ontspant en hoe u een goede relatie kan krijgen met gezonder leven. 

Wanneer ik een op een met de deelnemers in gesprek ga, spreken we vooral over de persoonlijke doelen. Hoe staat u er voor binnen het traject en waar kunt u nog stappen zetten. 

Vertrouwen is de basis van een positief resultaat

Ik als leefstijlcoach vind het ontzettend belangrijk dat ik een goede band met mijn deelnemers opbouw. Vertrouwen speelt hierbij een belangrijke rol. Tijdens het CooL programma streven we ernaar om bepaalde gewoontes te doorbreken en nieuwe gewoontes aan te leren. Dat is vaak een lastig en uitdagend proces. Daarom werk ik er altijd hard aan dat de deelnemers mij vertrouwen als leefstijlcoach en dat ik ze ga helpen om deze uitdaging aan te gaan en te volbrengen. Uiteindelijk hoop ik dat iedereen die een CooL programma bij mij heeft gevolgd tot lang na het programma blijft ervaren dat een gezondere leefstijl zoveel meer is als simpelweg wat gewicht verliezen. Meer energie, minder fysieke klachten en weer plezier in het leven, daar ga ik samen met mijn deelnemers voor! 

Wilt u een gezondere leefstijl?

Bent u na het lezen van bovenstaande informatie enthousiast geworden om zelf met uw leefstijl aan de slag te gaan? Dat kan! Valt u binnen de doelgroep voor het CooL traject? Neem dan contact op met uw huisarts. Deze kan u doorverwijzen. Neem vervolgens contact op met B-Fysic om te kijken welke CooL groep bij u in de buurt plek heeft!

Past u niet binnen de doelgroep van CooL, maar wilt u toch graag aan de slag met uw leefstijl? Bij B-Fysic bieden we ook het beweeg- en leefstijlprogramma aan. Hier gaat u naast de aspecten die ook in het CooL-programma terugkomen ook direct aan de slag met bewegen onder begeleiding van een beweegspecialist. U kunt hierover meer informatie vinden op deze pagina. 

Ik sta voor u klaar als u de stap wil nemen naar een gezondere leefstijl!

Melanie van der Linden, Leefstijlcoach & Beweegspecialist
B-Fysic Manders

Neem contact met ons op