• Altijd in de buurt
 • Persoonlijke aandacht
 • Bewezen effectief
Frozen shoulder therapie

Frozen shoulder therapie

B-Fysic kan u helpen met allerlei klachten rondom uw schouder. Een van deze klachten noemt men ook wel een Frozen Shoulder. Op deze pagina kunt u lezen wat dit inhoudt en hoe wij u hiermee kunnen helpen. 

Bij verminderde bewegingsvrijheid van de schouder
Ontstaat na ontsteking van het gewrichtskapsel van de schouder
Behandelplan met o.a. mobilisatie en echografisch onderzoek
Afspraak maken

 

Schouderpijn

In het dagelijks leven krijgt de schouder een echte work-out. Uw schouder beweegt zo ongeveer elke keer wanneer u dat doet. Hij wordt bijvoorbeeld gebruikt om iets op te tillen, te pakken of om te gooien.

Al deze dingen zijn mogelijk omdat een gezonde schouder grote bewegingsvrijheid heeft. En dat is maar goed ook. Het is alleen jammer dat al die verschillende bewegingen zorgen voor kans op een schouderblessures. De meest voorkomende schouderpijn wordt veroorzaakt door het steeds opnieuw herhalen van dezelfde beweging en door te veel armbeweging boven het hoofd. Maar men kan ook last krijgen van schouderpijn door andere oorzaken:

 • Leeftijd: Natuurlijke slijtage die met de leeftijd gepaard gaat kan ervoor zorgen dat u last krijgt van uw schouder;
 • Artrose: Het kraakbeen (stevige rubberen bekleding) dat uw gewrichten beschermt verslijt;
 • Schouder Pijn syndroom: De rotator cuff is een groep spieren en pezen die uw schouder bij elkaar houdt. Deze kunnen overbelast raken en schouderpijn veroorzaken. 
 • Bursitis: De met vocht gevulde pads die uw gewrichten beschermen, worden opgezwollen.
 • Schouder uit de kom: Het bot van je bovenarm komt uit de schouder (het past normaal gesproken als een sok). Dit kan veel pijn doen.

Diagnose en Behandeling

De diagnose wordt gesteld op basis van het verhaal van de cliënt, het bewegingsonderzoek en een echografisch onderzoek. Op gewone röntgenfoto’s is meestal geen afwijking te zien. De fysiotherapeutische behandeling is gericht op het (pijnvrij) actief mobiliseren van de schouder en het bestrijden van de pijn. Ook zijn er veel huiswerk-oefeningen die men kan doen om de schouder mobiel te krijgen en te houden. Zelf trainen bij de fysiotherapeut kan goed in combinatie met zelfstandig herstellen. 

Frozen Shoulder 

Bij een Frozen Shoulder wordt de capsule van bindweefsel dat uw schouder bij elkaar houdt dik en trekt deze strakker rond het gewricht wat de beweging beperkt. Dit wordt ook wel een  adhesieve capsulitis genoemd. 

Een Frozen Shoulder (Adhesieve capsulitis) is het resultaat van een ontsteking van het gewrichtskapsel van de schouder. Hierdoor kan er een verdikking en verkleving van het gewrichtskapsel optreden, wat tot flink pijnlijke en langdurige klachten kan leiden.

De leeftijd waarop de meeste patiënten met een frozen shoulder worden gezien ligt tussen de 40 en 60 jaar. Verder is bekend dat mensen met diabetes mellitus opvallend veel getroffen worden door de aandoening.

Oorzaak en ontstaanswijze Frozen Shoulder

De ontsteking in het gewrichtskapsel die tot een Frozen Shoulder kan leiden, kan spontaan ontstaan of door een ongeluk of val. Wanneer de ontsteking spontaan ontstaat noemt men dit een ‘Primaire Frozen Shoulder’. Dus bij een niet precieze oorzaak. Bij een trauma spreken we van een ‘Secundaire Frozen Shoulder’. Een gevolg van een ongeluk of val. De klachten ontstaan langzaam en geleidelijk en kunnen maanden tot enkele jaren aanhouden. 

Klachten en verschijnselen

De schouderpijn bevindt zich aan de buitenzijde van de schouder en kan uitstralen over de bovenarm. In ernstige gevallen wordt de pijn zelfs tot in de hand gevoeld. Daarnaast ontstaat een beperking in het bewegen van de schouder. 

Men onderscheidt drie fasen waarin de aandoening verloopt: Een ‘freezing’ (bevriezende) fase, een ‘frozen’ (bevroren) fase en een ‘thawing’ (ontdooiende) fase.

Deze fases lopen in elkaar over en kunnen maanden duren. De totale herstel duur van een frozen shoulder kan wel tot jaren duren. 

Diagnose Frozen Shoulder

De diagnose wordt gesteld op basis van het verhaal van de patiënt en het bewegingsonderzoek en een echografisch onderzoek. Op gewone röntgenfoto’s is meestal geen afwijking te zien.

Behandeling Frozen Shoulder

De schouder zal uiteindelijk spontaan genezen en de stijfheid grotendeels verdwijnen. De fysiotherapeutische behandeling is gericht op het (pijnvrij) actief mobiliseren van de schouder en het bestrijden van de pijn. Ook zijn er veel huiswerk oefeningen die men kan doen om de schouder mobiel te krijgen en te houden. Zelf trainen bij de fysiotherapeut kan goed in combinatie met zelfstandig herstellen. Ook geven we adviezen over slaaphouding en houding overdag met een Frozen Shoulder. Slapen kan hinderlijk zijn met een frozen shoulder en een goede slaaphouding en slaaphygiëne kan hierin helpend zijn. Indien de pijn ernstig is kan een corticosteroïden-injectie overwogen worden. Een operatie kan het herstel in de laatste ‘ontdooiende’ fase van de aandoening versnellen. Het geschrompelde kapsel wordt dan onder narcose losgetrokken.

Kijk uit op het werk 

Zorg ervoor dat je geen schouderklachten ontwikkelt tijdens je werk.

 • Neem een goede houding aan wanneer je zit of staat.
 • Til veilig. Houd je rug recht en gebruik je benen.
 • Neem elk uur een pauze van een paar minuten. Loop een rondje en strek je uit.
 • Als je aan een bureau werkt, doe je er goed aan om ervoor zorgen dat je werkplek zo is ingesteld dat je comfortabel je computer kunt gebruiken.

Zorgplan Schouderpijn

Bij B-Fysic werken we met een speciaal zorgplan voor schouderpijn. Dit is een behandeltraject dat is ontwikkeld in samenwerking met experts rondom schouderpijn. Meer dan 6.000 mensen zijn al met dit zorgplan behandeld, met zeer goede resultaten. 85% van de behandelde patiënten spreekt van een grote verbetering of volledig herstel. 92% van de behandelde patiënten is zeer tevreden over het zorgplan.
Informeer bij één van onze medewerkers wat we voor u kunnen betekenen.

Lees hier wat het Zorgplan Schouderpijn verder inhoudt. 

Onze schouder specialisten

Berend Bahler
Berend Bahler Manueel fysiotherapeut & Dry Needling
BIG: 9033020404
Coen Ramakers
Coen Ramakers Sportfysiotherapeut & Orthopedische revalidatie
BIG: 39055838104
Daphne Hofstad
Daphne Hofstad Sportfysiotherapeut & Schouderklachten
BIG: 29054974804
Daphne van der Velden
Daphne van der Velden Sportfysiotherapeut & Dry Needling & Orthopedische revalidatie
BIG: 19918799704
Hugo van Nuland
Hugo van Nuland Manueel therapeut & Schouderklachten & Spier-, peesklachten
BIG: 49918159604
Jan Willem de Knegt
Jan Willem de Knegt Manueel fysiotherapeut
BIG: 9034148004
Lars Tempelaars
Lars Tempelaars Sportfysiotherapeut & Orthopedische revalidatie
BIG: 49914602904
Lars van der Heijden
Lars van der Heijden Manueel fysiotherapeut & Dry Needling & Orthopedische revalidatie
BIG: 49917217104
Lars van Knippenberg
Lars van Knippenberg Manueel fysiotherapeut & Oncologische revalidatie
BIG: 59053292004
Maire Murphy
Maire Murphy Manueel fysiotherapeut & Schouder en elleboogklachten
BIG: 99061743504
Roy van der Klauw
Roy van der Klauw Fysiotherapeut & Sportgerelateerde klachten
BIG: 49920527904
Tineke Prins
Tineke Prins Manueel fysiotherapeut & Dry Needling & Orofaciaal therapeut
BIG: 79057545004
Tom Dekkers
Tom Dekkers Manueel therapeut & Chronische Pijn & Schouderklachten
BIG: 59918794004
Willem van den Bungelaar
Willem van den Bungelaar Regiomanager & Manueel fysiotherapeut & Zwangerschapsgerelateerde bekkenklachten
BIG: 59041969604

Afspraak maken

U kunt eenvoudig een afspraak maken door ons contactformulier in te vullen. Of bereik ons telefonisch op werkdagen tussen 08:00 en 17:00.

Daarom B-Fysic

Daarom B-Fysic

Persoonlijke aandacht

Onze therapeuten inventariseren goed waar u precies tegenaan loopt en houden hierbij zo veel mogelijk rekening met wat er in uw omgeving speelt, zodat het behandelresultaat ook na de behandeling wordt vastgehouden. 

Altijd bij u in de buurt

Wij zijn met 17 fysiotherapie praktijken in de regio Eindhoven, Veldhoven, Geldrop, Asten, Budel en Leerdam altijd bij u in de buurt.

Specialistische zorg op maat

B-Fysic biedt kwalitatief hoogstaande zorg op het gebied van bewegen. Onze therapeuten zij op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de fysiotherapie en hun specialisatie. Wij streven naar de beste specialistische zorg, op maat voor u. 

Afspraak maken