• Altijd in de buurt
  • Persoonlijke aandacht
  • Bewezen effectief

Reuma

Reuma is een veel voorkomend ziektebeeld waarbij gewrichten door verschillende redenen minder goed kunnen bewegen. Voor het behandelen van reuma heeft B-Fysic verschillende opties, waaronder een zelf ontwikkeld beweegprogramma dat mensen met reuma helpt om in beweging te blijven. 

 

Wat is reuma?

Reuma is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen van ons ‘bewegingsapparaat’. Dit bewegingsapparaat bestaat uit spieren, pezen en botten die gewrichten vormen. Door deze gewrichten kunnen we kunnen bewegen. Reuma komt op verschillende leeftijden voor. Ongeveer één op de negen mensen heeft reuma. De meeste vormen zijn goed te behandelen, maar nog niet te genezen. De meest voorkomende vormen zijn: ontstekingsreuma, artrose, jicht, osteoporose en weke delen reuma. 

Reuma symptomen

Mogelijke symptomen van reuma zijn: 

  • De gewrichten van bijvoorbeeld handen, polsen, voeten of enkels kunnen pijnlijk, stijf, dik of warm aanvoelen. In sommige gevallen kunnen deze rood worden.
  • Moeite met buigen, strekken of bewegen van gewrichten. 
  • Stijfheid, welke het ergst is wanneer u een tijd niet bewogen heeft (‘s ochtends bij het opstaan). Deze kan een half uur tot een paar uur duren en wordt minder naarmate u weer in beweging komt. 
  • Continue pijn, zonder dat u de gewrichten beweegt of kracht zet.
  • Vaak zijn de gewrichten zowel links als rechts aangedaan.
  • Vermoeidheid.
  • Afwisselende periodes van meer en minder klachten. Bij veel klachten kunt u zich ook moe en ziek voelen, soms in combinatie met koorts. 
  • Stijve of zwakke spieren.
  • Moeite met het uitvoeren van dagelijkse activiteiten.

Reuma in de handen

Bij reumatoïde artritis (RA) is er sprake van een chronische, systemische ontstekingsziekte van de gewrichten, voornamelijk van de armen en benen. Hierbij zijn vaak zijn pezen, slijmbeurzen en aanhechtingen van spieren aangedaan. Wanneer reuma in de handen voorkomt, uit dit zich in:

  • Pijn in de handen en vingers, waarbij bewegingen de pijn verergeren.
  • Stijfheid van de handen, met name na langere tijd rust.
  • Warm en dik aanvoelen van de vingers.
  • Gezwollen/ afwijkende stand van de vingers (zie afbeelding hieronder)

Bij RA ziet uw lichaam de eigen cellen in de hand als lichaamsvreemd. Omdat het lichaam deze als bedreiging zien, worden er antistoffen aangemaakt om deze cellen aan te vallen. Het gevolg: er zullen zwellingen en ontstekingen in uw hand ontstaan, wat pijn en gevoeligheid veroorzaakt. Door het extra vocht, verdikte slijmvlies en beschadigingen van bot en kraakbeen kunnen de handen er anders uit gaan zien. 

Weke delen reuma

Weke delen reuma, ook wel Fibromyalgie genoemd,  is een langdurige pijn (chronische) pijn van de spieren en bindweefsel. Vaak gaat dit gepaard met stijfheid, vermoeidheid, slaapstoornissen en stemmingswisselingen. Deze klachten zijn vaak wisselend.

Fibromyalgie is moeilijk vast te stellen, aangezien er geen afwijkingen in de spieren, bindweefsel of elders in het lichaam zijn te vinden. De oorzaak is verder nog onbekend. 

Er is nog geen medicatie ontwikkeld om de aandoening te genezen, wel kunnen pijnstillers en gedoseerde beweging de klachten verminderen. 

Acuut reuma  

Het beloop van reuma kan per persoon sterk variëren. Zo kunnen er periodes voordoen dat u weinig tot geen klachten heeft (remissie). Deze kunnen op hun beurt afgewisseld worden door periodes waarbij de ontstekingsactiviteit toeneemt (flare-up). U merkt dat de klachten toenemen, maar zullen na verloop van tijd weer afnemen. Bij een langdurig aanhouden van de klachten wordt aanbevolen om contact op te nemen met uw behandelend arts.

Reuma test

Uw arts kan bij vermoeden van reuma bloedonderzoeken doen. In het bloed kunnen namelijk stoffen aanwezig zijn die kunnen wijzen op een auto-immuunaandoening. Wanneer u een ‘positieve’ uitslag heeft, kan dit betekenen dat u een vorm van reuma heeft. Uw behandelend arts zal dan samen met u naar een passende behandeling kijken.

Beweegadvies reuma

In samenwerking met het Regionaal Reumacentrum (RRC) heeft B-fysic een beweegprogramma ontwikkeld om reumapatiënten ondersteuning te bieden bij het optimaal te (blijven) functioneren in hun dagelijks leven. Het beweegprogramma wordt ook wel het BeweegAdvies genoemd. 

Wat is het doel van het BeweegAdvies?

Het uiteindelijke doel van het beweegprogramma is om u bewust te maken van het behouden van de optimale verhouding tussen de belasting en belastbaarheid, rekening houdend met de pijn en ontstekingsepisodes, maar vooral ervoor zorgen dat deze geen beginpunt worden van een neerwaartse spiraal. Het beweegprogramma biedt u dus de tools om zelfstandigheid te bereiken binnen uw lichamelijk functioneren.

Een voorbeeld van een einddoel kan dus zijn: Aan het einde van het programma ben u in staat zelfstandig twee à drie keer per week specifieke kracht- en stabiliteitsoefeningen uit te voeren, gecombineerd met conditietraining (fietsen, hardlopen, wandelen en/of zwemmen). Voor meer informatie over het BeweegAdvies kunt u contact met ons opnemen. 

Afspraak maken

U kunt eenvoudig een afspraak maken door ons contactformulier in te vullen. Of bereik ons telefonisch op werkdagen tussen 08:00 en 17:00.