• Altijd in de buurt
  • Persoonlijke aandacht
  • Bewezen effectief

Hamstringblessure

Een hamstringblessure is een veelvoorkomende klacht bij sporters. Je voelt dan pijn aan de achterkant van je bovenbeen. Deze blessure kan ontstaat vaak bij een explosieve beweging zoals een sprint of plotseling moeten afremmen. Bij B-Fysic zijn onze sportfysiothearpeuten gespecialiseerd in hamstringblessures. 

 

Hamstringblessure

Bij een hamstringblessure heeft men last van de spier die aan de achterkant over je bovenbeen van je heup tot aan je knieholte loopt. Een hamstring blessure is veelvoorkomende klacht bij sporters en kan in vele gradaties of vormen voorkomen. Vaak ontstaat deze blessure wanneer er teveel spanning of krachten op een hamstring komt, bijvoorbeeld bij het trekken van een sprintje of het maken van een sprong. Het ontstaan van de blessure gaat meestal gepaard met veel pijn en soms kan er een blauwe plek ontstaan. Vaak kunnen sportactiviteiten na een hamstring verrekking of scheur niet meer worden hervat. 

Bij B-fysic hebben we een hamstring protocol met oefeningen ontwikkeld voor het beste herstel na een hamstring blessure. Hierbij worden verschillende fases doorlopen en alle aspecten voor een optimaal herstel meegenomen. De kwaliteit en sterkte van de hamstrings worden periodiek beoordeeld door middel van specifieke testen om te kijken of u klaar bent om de volgende stap te zetten. Bij onze sportfysiotherapie gaat u onder begeleiding met uw therapeut aan de slag om te zorgen dat u weer zo optimaal mogelijk en zonder klachten het uiterste uit uw hamstrings en sportprestaties kan halen.

Peesproblematiek

Problemen met pezen kunnen zich op allerlei manieren voordoen en kunnen heel vervelend zijn bij het bewegen. Voorbeelden van peesproblemen zijn de springersknie, rennersknie, tenniselleboog en achillespeesklachten. Je kunt hier lange tijd mee uit de running zijn en het kan erg belemmerend zijn. B-Fysic kan u helpen sneller te herstellen bij peesproblemen.

Hoe ontstaan peesproblemen

Een pees is net een elastiek die op rek komt wanneer je kracht zet. Wanneer een pees fors en/of langdurig op rek wordt gebracht kan deze tijdelijk licht beschadigen. Dat is volkomen normaal! Een pees herstelt daarna en wordt juist sterker dan ervoor. Wanneer een pees onvoldoende ruimte en tijd krijgt om te herstellen of door andere factoren het genezingsproces wordt geremd (denk aan een minder goede leefstijl en stress), kan deze overbelast worden. Peesklachten herstellen overwegend niet uit zichzelf.

Symptomen overbelasting van een pees

De symptomen van een overbelastingsblessure van een pees kan variëren per klacht. Geen peesblessure is hetzelfde. De meest voorkomende symptomen zijn:

  • Pijn die goed met 1-2 vingers aan te wijzen is.
  • Ochtend- en opstart stijfheid lokaal rond de plek waar u pijn hebt.
  • Mogelijk zwelling of roodheid.

Een peesblessure kan lang duren doordat zowel over- als onderbelasting de klacht kan onderhouden. Dit betekent dat te veel én te weinig doen negatief kan werken. De juiste aanpak is dus relevant. Begeleiding van de fysiotherapeut wordt geadviseerd voor opbouw in kracht, managen van je belastbaarheid, behandeling van soepelheid en eventueel inlegzolen of andere ondersteuning. Hierdoor wordt de pees geleidelijk aan trekvaster en kunt u zo snel mogelijk pijnvrij aan de slag!

Nieuwe technieken 

Ter ondersteuning kunnen nieuwe technieken worden ingezet om de pijn te verminderen. Wij bieden daarvoor schockwave en EPTE aan. Hierbij wordt gebruik gemaakt van schokken en stroom in en rondom de pees. Hierdoor kan een pees de ruimte krijgen om te herstellen.

Afspraak maken

U kunt eenvoudig een afspraak maken door ons contactformulier in te vullen. Of bereik ons telefonisch op werkdagen tussen 08:00 en 17:00.