• Altijd in de buurt
  • Persoonlijke aandacht
  • Bewezen effectief
Manuele therapie

Manuele therapie

Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie en is er op gericht om lichaamshouding en beweging te verbeteren. U kunt met veel verschillende klachten naar de manueel therapeut van B-Fysic.

Specialisatie die zich richt op klachten aan de wervelkolom en gewrichten.
O.a. bij rugpijn, nekpijn en schouderpijn
Vaak direct resultaat; soepeler en beter kunnen bewegen
Afspraak maken

Wat is manuele therapie?

Manuele therapie is in Nederland en België de benaming van een specialisatie van fysiotherapie. Manuele therapie als specialisatie van fysiotherapie is een behandeling die tot doel heeft de gewrichten beter te laten functioneren en de lichaamshouding en -bewegingen te verbeteren.

Wat is het verschil tussen fysio en manuele therapie?

De manueel therapeut is een fysiotherapeut die zich heeft gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van patiënten met klachten aan de wervelkolom en aan de gewrichten in armen en benen. Hij kijkt ook of er misschien andere redenen zijn waardoor u deze klachten heeft of houdt, bijvoorbeeld of uw spieren goed werken en of u gecontroleerd kunt bewegen, maar ook of er wellicht iets anders aan de hand is zoals stress of een verkeerd beeld ten aanzien van uw klachten.

Bijwerkingen manuele therapie

Het kan zijn dat u na de behandeling een kortdurende toename van klachten heeft als gevolg van de behandeling. Vaak trekt dit in de loop van de dag weer weg.

Met welke klachten kun je terecht bij Manuele therapie

U kunt voor alle spier-, pees- en gewrichtsklachten terecht bij de manueel therapeut. Tijdens de eerste afspraak vraagt de manueel therapeut naar uw klachten; hoe ze zijn ontstaan en wanneer u er weinig of juist veel last van heeft. Mensen met (pijn-)klachten hebben soms ook andere klachten. Ze slapen slechter, piekeren of zijn gespannen. Hoe u zich voelt, heeft invloed op de pijn én op het herstel. Zo kan spanning of stress de pijn verergeren en kan positief denken juist het herstel helpen. Daarna onderzoekt de manueel therapeut de spieren, gewrichten en zenuwen die te maken kunnen hebben met uw klacht. Zo krijgt de manueel therapeut een goed beeld van uw probleem en kan gekeken worden wat voor u de beste aanpak van de klachten is. Hij bespreekt met u de aanpak voor de verdere behandeling en wat u kunt verwachten, bijvoorbeeld hoeveel behandelingen nodig zijn en wanneer de klachten minder moeten worden. Zo hebt u meteen na de eerste afspraak duidelijkheid over het vervolg.

Manuele therapie bij hoofdpijn

Veel mensen hebben wel eens hoofdpijn. Sommige mensen hebben vaker hoofdpijn of hoofdpijn die telkens terugkeert. Mensen kunnen hoofdpijn voelen aan één kant, hoofdpijn kan in vlagen komen of juist langere tijd als een soort zeurende drukkende pijn aanwezig zijn. Hoofdpijn kan verschillende oorzaken hebben, vaak spelen langdurig dezelfde houding en weinig beweging/ontspanning een rol. De manueel therapeut zal onderzoeken wat de mogelijk onderliggende reden is en deze samen met u aanpakken.

Manuele therapie bij nekpijn

Nekpijn komt bij veel mensen wel eens voor. Mensen met nekpijn hebben pijnscheuten of zeurende pijn in de nek of tussen de schouderbladen. De pijn kan links, rechts, in het midden of aan allebei de kanten zitten. Soms straalt de pijn uit naar het hoofd of arm(en). Ook kan er sprake zijn van een slapend of tintelend gevoel in de arm. Sommige mensen hebben voortdurend pijn, anderen af en toe. Door middel van manuele therapie kunnen de onderliggende oorzaken van de nekpijn behandeld worden waardoor de nekpijn minder wordt.

Manuele therapie bij schouderpijn

Veel mensen hebben schouderklachten. Mensen hebben dan een pijnlijke of stijve schouder, kunnen de schouder slecht bewegen of hebben er minder kracht in. Vaak komt pijn door het niet goed bewegen van de schouder. Soms beweegt het schoudergewricht zelf niet goed en soms werken de schouderspieren niet goed genoeg. Slechts in enkele gevallen is er iets in de schouder kapot of beschadigd. Schouderpijn kan ook uit de nek of de bovenrug komen. Door de factoren te behandelen welke van invloed zijn op de schouder zal de schouder beter bewegen en minder pijn gaan doen.

Manuele therapie bij lage rugpijn

Pijn in de onderrug komt veel voor. Mensen met lage rugpijn hebben pijn of pijnscheuten in de onderrug. Dat gaat dan om het gebied tussen het stuitje en zo’n vijftien centimeter daarboven. De pijn kan links, rechts, in het midden of aan allebei de kanten zitten. De pijn straalt soms ook uit naar bijvoorbeeld de bil of het bovenbeen. Ook kan er sprake zijn van een slapend of tintelend gevoel. Sommige mensen hebben voortdurend pijn, anderen af en toe. Hoewel lage rugpijn vervelend en hinderlijk kan zijn, is er bij negen van de tien mensen geen oorzaak te vinden en gaat de pijn vanzelf over. De klachten verdwijnen dan binnen enkele weken. Mensen die snel naar een manueel therapeut gaan, hebben minder lang en minder erge klachten.

Manuele therapie bij hoge rugpijn

Pijn in de bovenrug komt redelijk veel voor, vaak in combinatie met een eenzijdige houding. De pijn kan tussen de schouderbladen zitten, maar kan ook de gehele rib volgen, zodat de pijn rondom gevoeld wordt. Soms hebben mensen ook pijn in de arm of hebben ze het gevoel dat hun arm heel zwaar is. Een behandeling van de manueel therapeut kan vaak verlichting geven, soms zelfs direct middels een manipulatie (kraken). Daarnaast zal de manueel therapeut oefeningen geven ter ondersteuning. 

Manuele therapie bij kaakpijn

Pijn in de kaak komt regelmatig voor. De pijn zit dan rond de oren aan een kant of soms aan beide zijden. Soms is er een combinatie van kaakpijn met  nekpijn aanwezig. Ook kan kaakpijn veroorzaakt worden door spanning. Met manuele therapie kunnen de oorzaken van de klachten onderzocht en behandeld worden.

Manuele therapie bij bekkenpijn

Bekkenpijn is veel voorkomend, zowel bij vrouwen als bij mannen. De pijn zit vaak aan een kant laag onder in de rug, maar soms ook aan beide zijden. Ook kan er pijn vanuit het bekken doorstralen naar de billen of bovenbenen. Bekkenpijn kan voorkomen voor- tijdens- en na een zwangerschap. Soms is er een samenhang met klachten in de bekkenbodem. Met manuele therapie kan er gekeken worden of de gewrichten voldoende belastbaar zijn en hoe dit verbeterd kan worden.

De manueel therapeut werkt in dit geval vaak nauw samen met onze bekkenfysiotherapeuten. Heeft u last van bekkenpijn? Bekijk dan de website van het Bekkencentrum. Hier werken gespecialiseerde bekkenfysiotherapeuten die u kunnen helpen bij bekkenpijn. 

Hoeveel behandelingen heb ik nodig bij manuele therapie?

Hoeveel behandelingen er nodig zijn bij manuele therapie verschilt per persoon en per klachten. Mensen die met klachten bij een manueel therapeut zijn geweest, voelen vaak direct een verandering: de pijn is minder en ze kunnen soepeler of beter bewegen. Dit komt omdat de manueel therapeut tijdens de behandeling gewrichten op een bepaalde manier beweegt en samen met u oefent om uw houding, kracht, stabiliteit of coördinatie te verbeteren.
De manueel therapeut vertelt u ook hoe u goed en gezond kunt blijven bewegen en geeft tips en adviezen over een goede houding. U krijgt vrijwel zeker oefeningen mee naar huis.

Verzekerd voor manuele therapie?

Manuele therapie zit voor mensen tot 18 jaar in het basispakket van de zorgverzekering. Boven de 18 jaar is een aanvullende verzekering nodig. Uw zorgverzekeraar kan u hier meer over vertellen.
U kunt altijd bij een manueel therapeut terecht, ook als u besloten heeft geen aanvullende verzekering te nemen. U betaalt dan het verschuldigde tarief aan de manueel therapeut.
Bekijk de tarieven voor manuele therapie op deze pagina.

Afspraak maken

U kunt eenvoudig een afspraak maken door ons contactformulier in te vullen. Of bereik ons telefonisch op werkdagen tussen 08:00 en 17:00.

Daarom B-Fysic

Daarom B-Fysic

Persoonlijke aandacht

Onze therapeuten inventariseren goed waar u precies tegenaan loopt en houden hierbij zo veel mogelijk rekening met wat er in uw omgeving speelt, zodat het behandelresultaat ook na de behandeling wordt vastgehouden. 

Altijd bij u in de buurt

Wij zijn met meer dan 20 locaties altijd bij u in de buurt! 

Specialistische zorg op maat

B-Fysic biedt kwalitatief hoogstaande zorg op het gebied van bewegen. Onze therapeuten zij op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de fysiotherapie en hun specialisatie. Wij streven naar de beste specialistische zorg, op maat voor u. 

Afspraak maken