• Altijd in de buurt
 • Persoonlijke aandacht
 • Bewezen effectief
Kinderfysiotherapie

Kinderfysiotherapie

Kinderfysiotherapie richt zich op problemen rondom het bewegen en het bewegingssysteem van kinderen en jongeren (0-18 jaar). Wanneer uw kind problemen ondervindt met bewegen, dan is de kinderfysiotherapeut de aangewezen zorgverlener. Hierbij kunt u denken aan problemen in de motorische ontwikkeling, maar ook bij pijnklachten in spieren en gewrichten.

Voor 0-18 jaar
Ontdekken, bewegen, spelen en sporten!
Bewegingsvaardigheden ontwikkelen en verbeteren
Afspraak maken

Kinderfysiotherapie

Kinderfysiotherapie richt zich op problemen rondom het bewegen en het bewegingssysteem van kinderen en jongeren (0-18 jaar). Wanneer uw kind problemen ondervindt met bewegen, dan is de kinderfysiotherapeut de aangewezen zorgverlener. Hierbij kunt u denken aan problemen in de motorische ontwikkeling, maar ook bij pijnklachten in spieren en gewrichten.

Met welke klachten kan een kind terecht bij de kinderfysiotherapeut?

  • Baby’s met een voorkeurshouding en/of afplatting van de schedel
  • Baby’s die onrustig zijn en/ of veel huilen
  • Problemen in het bewegen of bij een motorische ontwikkelingsachterstand
  • Neurologische en/of aangeboren aandoeningen/syndromen
  • Schrijfproblemen
  • Pijnklachten in spieren en/of gewrichten
  • Scoliose, kromming in de rug
  • Sportblessures
  • Poep- en plasproblemen* (kinderbekkenfysiotherapie)

*Deze specialisatie wordt niet op iedere locatie aangeboden.

Motoriek

Spelenderwijs ontwikkelen kinderen hun motorische vaardigheden. Kinderen kunnen problemen ervaren bij het bewegen en/of het ontwikkelen van motorische vaardigheden. Een syndroom of neurologische aandoening kan hier de oorzaak van zijn, maar ook kunnen kinderen problemen ervaren zonder dat er een duidelijke diagnose is.

Voorkeurshouding

Sommige baby’s liggen gedurende meer dan 75% van de tijd met hun hoofd naar één kant gedraaid of liggen voornamelijk in het midden met het hoofd. Dit wordt een voorkeurshouding genoemd. Door deze voorkeurshouding kan er een afplatting van het hoofd ontstaan. De kinderfysiotherapeut onderzoekt of er een onderliggend probleem is, waardoor deze voorkeurshouding ontstaat en begeleidt ouders met behulp van oefeningen en adviezen met betrekking tot hantering en verzorging om deze voorkeurshouding op te heffen en de afplatting te verminderen.

Orthopedische problemen

Pijnklachten in spieren en/of gewrichten bij kinderen ontstaan vaak, doordat kinderen in de groei minder belastbaar zijn. Hypermobiliteit en daardoor een verminderde coördinatie kan ook een reden zijn voor pijnklachten tijdens het bewegen. Ook kan een scoliose, kromming in de rug,  pijnklachten of een scheve houding veroorzaken. Tijdens het onderzoek bekijkt de kinderfysiotherapeut waar de pijnklachten vandaan komen en stelt vervolgens een behandelplan op samen met ouders en kind om zo snel en verantwoord mogelijk alle activiteiten weer uit te kunnen voeren.

Poep- en plasproblemen

Zindelijk worden is een leerproces dat meestal vanzelf gaat. De meeste kinderen worden zindelijk tussen de twee en vier jaar. Soms lukt het niet zo goed en hebben kinderen ouder dan vijf jaar nog regelmatig een “ongelukje”. De kinderbekkentherapeut leert het kind op speelse wijze te voelen waar de bekkenbodemspieren zich bevinden en hoe ze daarover controle kunnen krijgen.

Deze specialisatie wordt niet op elke locatie aangeboden. Neem contact met ons op of uw kind bij een praktijk bij u in de buurt terecht kan.

Kinderfysiotherapie behandeling

De kinderfysiotherapeut werkt altijd, na onderzoek gedaan te hebben, volgens een behandelplan. Er wordt spelenderwijs in een kindvriendelijke omgeving gewerkt. In sommige situaties kan de kinderfysiotherapeut aan huis komen.
Wanneer nodig wordt overlegd met andere disciplines, zoals de arts, leerkracht, logopedist of ergotherapeut. Ook werkt de kinderfysiotherapeut samen met een collega manueel therapie of psychosomatische therapie en als het noodzakelijk is kan er ook een echo gemaakt worden.

De kinderfysiotherapeut heeft zich na de opleiding fysiotherapie gespecialiseerd in het observeren, onderzoeken en behandelen van kinderen. Hiertoe heeft de kinderfysiotherapeut gedurende een masteropleiding specifieke kennis en vaardigheden opgedaan met betrekking tot het bewegend functioneren van het zich ontwikkelende kind, mogelijke afwijkingen en adequate behandelvormen.

Verwijzing en vergoeding kinderfysiotherapie

Kinderen kunnen zonder verwijzing aangemeld worden.
Er worden 9 fysiotherapie behandelingen uit de basisverzekering vergoed. Dit kan eenmalig nog een keer aangevuld worden met 9 behandelingen. 

Afspraak maken

U kunt eenvoudig een afspraak maken door ons contactformulier in te vullen. Of bereik ons telefonisch op werkdagen tussen 08:00 en 17:00.

Daarom B-Fysic

Daarom B-Fysic

Persoonlijke aandacht

Onze therapeuten inventariseren goed waar u precies tegenaan loopt en houden hierbij zo veel mogelijk rekening met wat er in uw omgeving speelt, zodat het behandelresultaat ook na de behandeling wordt vastgehouden. 

Altijd bij u in de buurt

Wij zijn met 17 fysiotherapie praktijken in de regio Eindhoven, Veldhoven, Geldrop, Asten, Budel en Leerdam altijd bij u in de buurt.

Specialistische zorg op maat

B-Fysic biedt kwalitatief hoogstaande zorg op het gebied van bewegen. Onze therapeuten zij op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de fysiotherapie en hun specialisatie. Wij streven naar de beste specialistische zorg, op maat voor u. 

Afspraak maken