• Altijd in de buurt
  • Persoonlijke aandacht
  • Bewezen effectief

Hernia

Bij B-Fysic hebben we gespecialiseerde manueel therapeuten en fysiotherapeuten die u kunnen helpen bij het onder controle krijgen van hernia gerelateerde klachten. Mocht u benieuwd zijn over onze aanpak of meer informatie willen over wat een hernia precies is kunt u hieronder meer lezen. 

 

Wat is een hernia

Met wat we in de volksmond een hernia noemen, bedoelen we meestal een Hernia Nucleus Pulposis (H.N.P.) Dit is een uitstulping van een deel van de tussenwervelschijf die bestaat uit een stevige kern en omgeven is door elastisch kraakbeen. Door een trauma of door het verminderen van de kwaliteit van de tussenwervelschijf in combinatie met te zware belasting kan er een deel van de tussenwervelschijf uitstulpen en zo druk uitoefenen op een zenuw. Dit zorgt er voor dat die specifieke zenuw minder goed of niet in staat is om zijn functie uit te voeren. Dit kan zorgen voor pijn, verminderd en/of ander gevoel en/of krachtsverlies in de spieren en/of huid die met de betreffende zenuw verbonden zijn. De functie van de tussenwervelschijven is het gemakkelijk laten bewegen van de wervels onderling en het op kunnen vangen van belasting/schokken op het gestel. 

Hoe krijg je een hernia

De kwaliteit van de tussenwervelschijf wordt onder andere beïnvloed door je aanleg. Er zijn families met meer en minder kans op herniaklachten. Ook hebben mannen meer kans op hernia dan vrouwen. Ook door je levensstijl beïnvloed je kans op een hernia met als belangrijke factoren zwaar lichamelijk werk, overgewicht, roken, slaapapneu, langdurige stress en alcoholgebruik. 
Een hernia komt vooral voor in de lage rug (lumbaal) en in de nekwervelkolom (cervicaal). Niet te verwarren met een hernia diaphragmatica (middenrif breuk), een hernia inguinale (liesbreuk) of een hernia cicatricialis (littekenbreuk), waarvoor de afkorting hernia ook gebruikt wordt.    

Hernia symptomen

De symptomen die bij een hernia in het lendenwervel gebied kunnen passen zijn lage rug- en beenpijn met uitstraling in een van de benen. Dit kan samengaan met gevoelsstoornissen, krachtsverlies en zelfs moeite met het controleren van poepen en plassen. Bij een hernia in het nekwervel gebied kan dit naast nekpijn, uitstralende pijn en/of gevoelsstoornissen in een arm en mogelijk krachtsverlies veroorzaken. 

De conservatieve aanpak met specifieke hernia oefeningen, zo nodig houdingsaanpassing, gedoseerd bewegen, leefstijl veranderen en adequaat omgaan met de pijn geven bij een hernia over het algemeen het beste resultaat. Onderschat ook niet het zelfherstellende vermogen van het menselijk lichaam. Bij een langdurige beknelling van de zenuw gaat het lichaam zelf zorgen voor een aanpassing in het beloop van de zenuw zodat deze weer zo optimaal mogelijk kan functioneren. Een herniaoperatie is dan meestal niet nodig. Daarbij moet u wel realiseren dat dit eerder een proces van een aantal maanden tot een jaar dan van weken zal zijn. B-Fysic werkt nauw samen met huisartsen, ergotherapeuten en specialisten zodat we u in goed overleg met de behandelend arts zo adequaat mogelijk kunnen helpen. 

Hernia klachten

Voor herniaklachten, met of zonder verwijzing, kunt u het beste terecht bij een manueel therapeut of een gespecialiseerde fysiotherapeut. Zij helpen bij het verwezenlijken van uw hulpvraag door middel van een diagnose en behandeling bij een hernia klacht. Er volgt eerst een intake die bestaat uit een anamnese en daarna specifieke testen waarmee je een hernia kunt aantonen dan wel uitsluiten. Deze specifieke testen moeten duidelijkheid geven of de zenuw ook echt ingeklemd wordt. Denk daarbij onder andere aan het onderzoeken van het gevoel in de arm of het been, specifieke krachttesten en het slaan van reflexen. 

Behandelen hernia

Samen met u wordt er daarna een plan van aanpak gemaakt. Daarna zullen wij u helpen bij het uitvoeren en opbouwen van specifieke hernia oefeningen, het zo nodig aanpassen van uw houding, het omgaan met pijn en het in evenwicht brengen van uw belasting en belastbaarheid. Dit kan bijvoorbeeld door voorlichting, het optimaliseren van beweeglijkheid, het trainen van (romp)stabiliteit, kracht maar zeker ook de algemene conditie. Soms krijgt u stress verminderde oefeningen aangeleerd als dat een belangrijke rol speelt bij uw hernia. Natuurlijk aangepast aan uw eigen doel en belastbaarheid. Ook monitoren wij samen met u het beloop van de hernia gerelateerde klachten. Onze therapeuten helpen u om samen uw herniaklachten zo goed mogelijk onder controle te krijgen. 

Afspraak maken

U kunt eenvoudig een afspraak maken door ons contactformulier in te vullen. Of bereik ons telefonisch op werkdagen tussen 08:00 en 17:00.