• Altijd in de buurt
  • Persoonlijke aandacht
  • Bewezen effectief

Frozen Shoulder

B-Fysic kan u helpen met allerlei klachten rondom uw schouder. Éen van deze klachten noemt men ook wel een Frozen Shoulder. Op deze pagina kunt u lezen wat dit inhoudt en hoe wij u hiermee kunnen helpen. 

 

Frozen Shoulder 

Bij een Frozen Shoulder wordt de capsule van bindweefsel dat uw schouder bij elkaar houdt dik en trekt deze strakker rond het gewricht wat de beweging beperkt. Dit wordt ook wel een  adhesieve capsulitis genoemd. 

Een Frozen Shoulder (Adhesieve capsulitis) is het resultaat van een ontsteking van het gewrichtskapsel van de schouder. Hierdoor kan er een verdikking en verkleving van het gewrichtskapsel optreden, wat tot flink pijnlijke en langdurige klachten kan leiden.

De leeftijd waarop de meeste patiënten met een Frozen Shoulder worden gezien ligt tussen de 40 en 60 jaar. Verder is bekend dat mensen met diabetes mellitus opvallend veel getroffen worden door de aandoening.

Oorzaak en ontstaanswijze

De ontsteking in het gewrichtskapsel die tot een Frozen Shoulder kan leiden, kan spontaan ontstaan of door een ongeluk of val. Wanneer de ontsteking spontaan ontstaat noemt men dit een ‘Primaire Frozen Shoulder’. Dus bij een niet precieze oorzaak. Bij een trauma spreken we van een ‘Secundaire Frozen Shoulder’. Een gevolg van een ongeluk of val. De klachten ontstaan langzaam en geleidelijk en kunnen maanden tot enkele jaren aanhouden. 

Klachten en verschijnselen

De schouderpijn bevindt zich aan de buitenzijde van de schouder en kan uitstralen over de bovenarm. In ernstige gevallen wordt de pijn zelfs tot in de hand gevoeld. Daarnaast ontstaat een beperking in het bewegen van de schouder. 

Men onderscheidt drie fasen waarin de aandoening verloopt: Een ‘freezing’ (bevriezende) fase, een ‘frozen’ (bevroren) fase en een ‘thawing’ (ontdooiende) fase.

Deze fases lopen in elkaar over en kunnen maanden duren. De totale herstel duur van een frozen shoulder kan tot jaren duren. 

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van het verhaal van de patiënt en het bewegingsonderzoek en een echografisch onderzoek. Op gewone röntgenfoto’s is meestal geen afwijking te zien.

Behandeling

Lees meer over de behandeling van een Frozen Shoulder op deze pagina

Afspraak maken

U kunt eenvoudig een afspraak maken door ons contactformulier in te vullen. Of bereik ons telefonisch op werkdagen tussen 08:00 en 17:00.