• Altijd in de buurt
  • Persoonlijke aandacht
  • Bewezen effectief
Bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie

De Bekkenfysiotherapeut is gespecialiseerd in klachten rondom de bekken(bodem). U kunt hierbij denken aan klachten zoals; incontinentie, pijn bij het vrijen, bekkenklachten tijdens en na de zwangerschap, bekkenpijn, rugpijn of verzakkingsklachten.  
Onze bekkenfysiotherapeuten maken deel uit van het Bekkencentrum. Dit is een uniek concept in Nederland waarbij er nauwe samenwerking is tussen de bekkenfysiotherapeuten en o.a. specialisten, verloskundigen, manueel therapeuten en kinderartsen.

Gespecialiseerde fysiotherapeuten met kennis van problemen rondom het bekkengebied
Bij klachten zoals; incontinentie, zwangerschapsgerelateerde klachten, bekkenpijn, seksuele problemen en ontlastingsproblemen
Het Bekkencentrum is gespecialiseerd in bekkenfysiotherapie, met verschillende locaties bij u in de buurt.
Meer informatie over het Bekkencentrum

Wat is bekkenfysiotherapie?

Bekkenfysiotherapie is ongeveer 30 jaar geleden ontstaan uit de zwangerschapsgymnastiek. Vele fysiotherapeuten geven zwangerschapscursussen en met name na de bevallingen zagen zij vele problemen met de bekkenbodem zoals bv. urineverlies en pijnklachten. In 2005 werd bekkenfysiotherapie een officiële specialisatie binnen de fysiotherapie, toen fysiotherapeuten zich gingen toeleggen op de behandeling van incontinentie klachten, de zogenaamde bekkenbodemtherapie. Hieruit heeft zich bekkenfysiotherapie ontwikkeld. Na de vierjarige fysiotherapie opleiding heeft een geregistreerde bekkenfysiotherapeut een 3 jarige master opleiding gevolgd.

Naast incontinentieklachten behandelt de bekkenfysiotherapeut tegenwoordig een groot scala aan klachten die gerelateerd zijn aan de bekkenbodemspieren.

Wat is de bekkenbodem?

De bekkenbodem is een verzameling van kleine spiertjes die vastzitten aan de bekkenbotten, heiligbeen, schaambeen en staartbeentjes. De bekkenbodem ondersteunt en draagt de organen in de onderbuik.

Bij vrouwen zitten in de bekkenbodem drie openingen: de plasbuis, de schede en de anus. Bij mannen alleen de anus en de plasbuis. Het is dus een gebied waar essentiële functies plaats vinden. Als hier dus iets mis gaat kan dat van invloed zijn op alle uitgangen. Het bekkenbodemgebied is dus een complex gebied waar vele hulpverleners (gynaecoloog, uroloog, chirurg, internist, seksuoloog en bekkenfysiotherapeut) zich mee bemoeien. Niet zo gek dat daarin van alles mis kan gaan. Niets om je voor te schamen. Vaak hebben mensen al een heel medisch circuit achter de rug als ze hier komen.

De bekkenfysiotherapeut kijkt in eerste instantie naar de conditie van de bekkenbodem. Bij een zwakke bekkenbodem kunnen de spieren niet goed aanspannen. Dit kan het gevolg zijn van een bevalling, trauma (ongeluk), een operatie, overbelasting en door het ouder worden. Bij een te gespannen bekkenbodem zijn de bekkenbodemspieren, meestal in combinatie met andere spieren, zoals de buikspieren, de bil-en bovenbeenspieren, te zeer gespannen. Dit zien we vaak bij stress, angst, pijn, verkeerde houding, na een ongeval, na een operatie of tengevolge van leefstijl (platte buik willen hebben, verkeerde toiletgewoontes).

Met welke klachten kunt u naar de bekkenfysiotherapeut?

Wanneer u zich herkent in een van onderstaande klachten, raden wij u aan een afspraak te maken bij de bekkenfysiotherapeut.

Het Bekkencentrum

Het Bekkencentrum is een uniek concept binnen Nederland. In het centrum werken gerenommeerde bekkenfysiotherapeuten nauw samen met andere zorgverleners, ziekenhuizen (Maxima MC, Catharina Ziekenhuis) en verloskundige praktijken.

Binnen het Bekkencentrum werkt een groot team van bekkenfysiotherapeuten op verschillende locaties:

Meer informatie over het Bekkencentrum vindt u op deze pagina. 

Werkwijze bekkenfysiotherapeut

Voor het starten van een juiste behandeling stelt de bekkenfysiotherapeut eerst een fysiotherapeutische diagnose. Aan de hand van de verwijzing van uw arts en de gestelde fysiotherapeutische diagnose wordt er een behandelplan opgesteld.

Tijdens het onderzoek probeert de bekkenfysiotherapeut een indruk te krijgen over de functie van uw bekkenbodem. De bekkenbodem kan door verschillende redenen verzwakt zijn of juist met een verhoogde spanning reageren. Door de inwendige ligging is het moeilijk de spanning van buitenaf goed te beoordelen.

Onderzoek bekkenfysiotherapie

Voordat er gestart kan worden met bekkenfysiotherapie behandeling zal er een vraaggesprek plaatsvinden in combinatie met onderzoek. Tijdens het vraaggesprek brengt de bekkenfysiotherapeut uw klachten in kaart zodat er gericht onderzoek gedaan kan worden. Vervolgens vindt dit onderzoek plaats. Er zijn verschillende onderzoeken mogelijk:

  • Uitwendig onderzoek
  • Inwendig onderzoek
  • Flowmetrie
  • Echografie

Lees meer hier meer over onze verschillende onderzoeksmethoden

Na het afronden van het onderzoek zal de bekkenfysiotherapeut een diagnose stellen en u informeren over de verschillende behandelmogelijkheden binnen de bekkenfysiotherapie.

Behandelmethodes fysiotherapie

De voorgestelde behandeling is afhankelijk van de resultaten van het onderzoek en zal één of meerdere van de hieronder beschreven onderdelen bevatten. Het doel van elke behandelvorm is het leren aanspannen en/of ontspannen van de bekkenbodemspieren en het beheersen van coördinatie. Dit zijn de verschillende behandelmethodes voor bekkenfysiotherapie:

  • Voorlichting
  • Massage
  • Oefentherapie
  • Oefentherapie met behulp van biofeedback (MAPLe)
  • Oefentherapie met behulp van electrostimulatie
  • Pelotte training
  • Ballontraining

Lees hier meer over onze behandelmethodes

Onze Bekkenfysiotherapeuten

Anouk Otten
Anouk Otten Kinder(bekken)fysiotherapeut & Echografie
BIG: 79918512504
Antoinette Manders
Antoinette Manders Bekkenfysiotherapeute
BIG: 69033718404
Judith Caris - Wolters
Judith Caris - Wolters Bekkenfysiotherapeut & Oedeemtherapeut
BIG: 99064814304

Afspraak maken

U kunt eenvoudig een afspraak maken door ons contactformulier in te vullen. Of bereik ons telefonisch op werkdagen tussen 08:00 en 17:00.