Afspraak maken
U kunt eenvoudig een afspraak maken door ons contactformulier in te vullen. Of bereik ons telefonisch op werkdagen tussen 08:00 en 17:00.
B-Fysic’s heeft gespecialiseerde fysiotherapeuten die helpen bij het herstel van een CVA, beter bekend als beroerte. Mocht u of iemand die u kent op zoek zijn naar informatie en hulp/begeleiding van een fysiotherapeut bent u bij B-Fysic op het juiste adres.
CVA is de medische term voor een beroerte die veroorzaakt kan worden door een hersenbloeding of een herseninfarct. Bij een hersenbloeding is een bloedvat in de hersenen geknapt of lekt deze. Bij een herseninfarct is sprake van een verstopping in de bloedvaten. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan door een bloedpropje (ischemische CVA). Een CVA valt onder niet-aangeboren Hersenletsel (NAH). Niet- aangeboren hersenletsel is elke beschadiging of afwijking van de hersenen die na geboorte is ontstaan. Denk hierbij aan m. Parkinson, ALS (Amyotrofische Laterale Sclerose), dementie of een hersenbeschadiging na een ongeluk.
Bij een Cerebro Vasculair Accident (CVA) wordt de bloedtoevoer naar bepaalde hersencellen verstoord waardoor deze geen of te weinig zuurstof krijgen en daardoor beschadigd raken. De getroffen hersencellen zullen hierdoor minder goed werken. Deze hersencellen liggen in allerlei gebieden en elk deel van de hersenen heeft verschillende functies. Wanneer de hersencellen afsterven in een bepaald gebied worden de functies van dat gebied verstoord; denk hierbij aan eenzijdig krachtsverlies, verminderd evenwicht en coördinatie, taal- en/of spraakstoornissen, gedragsverandering, moeite met het verwerken van prikkels (drukke ruimtes, muziek, verkeersgeluid etc.) en versterkte emoties.
Dit zorgt ervoor dat de gevolgen van een CVA zichtbaar kunnen zijn, bijvoorbeeld in de manier waarop iemand zich beweegt. Deze verschijnselen hangen dus af van de plaats in de hersenen waar de bloedtoevoer is verminderd. De beperkingen en gebreken kunnen dus per persoon verschillen.
Er kan ook sprake zijn van een TIA (Transient Ischemic Attack), hierbij is net als bij een herseninfarct sprake van een verstopping. Het verschil met een herseninfarct is dat bij een TIA sprake is van een tijdelijke afsluiting van de bloedtoevoer.
Een CVA / beroerte kunt u herkennen aan:
Na een CVA of een ander niet- aangeboren hersenletsel kunnen zichtbare en onzichtbare belemmeringen en beperkingen zich voordoen, enkele voorbeelden hiervan zijn:
Risicofactoren voor een CVA hebben vaak te maken met een bepaalde levensstijl zoals roken, ongezond eten en te weinig bewegen. Maar ook een verhoogde bloeddruk, overgewicht en overmatig alcoholgebruik kunnen van invloed zijn.
Er zijn echter ook factoren waarop weinig invloed uitgeoefend kan worden zoals een hogere leeftijd, erfelijkheid en een eerdere episode van CVA.
Een CVA of een niet- aangeboren hersenletsel kan het dagelijkse leven van de patiënt en dat van de omgeving ernstig beïnvloeden. Hierdoor kunnen problemen zich voordoen op het gebied van mobiliteit, communicatie, eten, drinken en persoonlijke verzorging. Het letsel kan ook ernstige handicaps op het gebied van wonen, werken en relaties met zich meebrengen. Neurorevalidatie kan hierbij helpen.
Neurorevalidatie richt zich op een zo optimaal mogelijk functioneren na een CVA of een andere NAH. Het is een leerproces waarbij de mogelijkheden door therapie of aanpassingen wordt doorlopen.
Voor gespecialiseerde zorg na CVA of bij NAH kan de patiënt o.a. terecht voor:
In de eerste 3 maanden na een CVA vindt herstel voornamelijk plaats door het natuurlijk herstel. Daarom is het van belang om zo snel mogelijk te starten met revalideren. Dit betekent niet dat er na deze tijd geen verbetering meer kan optreden en dat fysiotherapie geen verbetering kan bieden. Fysiotherapie kan ook in een later stadia uitkomst bieden, zodat het functioneren in uw dagelijkse leven makkelijker zal verlopen.
Onze gespecialiseerde fysiotherapeuten bieden uitstekende zorg met persoonlijke aandacht. We houden hierbij zoveel mogelijk rekening met alles wat er in de omgeving van belang is. Zo proberen we ervoor te zorgen dat het resultaat van de behandeling blijvend is, ook voor de periode na de behandeling.
Het is belangrijk dat u zich realiseert dat niet regelmatig oefenen tot een terugval kan leiden. U leert hoe u zo goed mogelijk met de blijvende beperkingen kunt omgaan. Ook helpt fysiotherapie u om uw fysieke conditie te onderhouden. Daarnaast ondersteunt en adviseert de fysiotherapeut u en andere hulpverleners die direct betrokken zijn bij de zorgverlening. Ook advisering en oefenen met hulpmiddelen behoort tot de mogelijkheden.
Voor gespecialiseerde fysiotherapeuten kunt u altijd bij B-Fysic terecht. U heeft voor het maken van een afspraak een verwijzing nodig. Onze medewerkers maken op basis van de door u verstrekte informatie een afspraak, op een locatie bij u in de buurt, met de therapeut die het beste bij uw zorgvraag past.
U kunt eenvoudig een afspraak maken door ons contactformulier in te vullen. Of bereik ons telefonisch op werkdagen tussen 08:00 en 17:00.