• Altijd in de buurt
 • Persoonlijke aandacht
 • Bewezen effectief

Ergotherapie

Onze ergotherapeuten zijn specialisten in u ondersteunen om uw dagelijkse activiteiten (weer) op te pakken, zowel binnen als buiten huis. U kunt hierbij denken aan advies en training over hulpmiddelen, maar ook energiemanagement, hulp voor mantelzorgers bij naasten met dementie als ook valpreventie trainingen. 

We lichten op deze pagina een aantal specialisaties uit van onze ergotherapeuten.

Hulpmiddelen ergotherapie

Hulpmiddelen


Zijn dagelijkse handelingen steeds moeilijker voor u geworden, dan kan een hulpmiddel mogelijk uitkomst bieden. Onze ergotherapeuten zijn gespecialiseerd in het vinden van het juiste hulpmiddel voor uw beperking(en). Samen met u wordt in uw thuissituatie gekeken hoe hulpmiddelen uw dagelijks handelen kunnen vereenvoudigen. Denk hierbij aan verplaatsen binnen- en buitenshuis, zelfzorg en uw hobby’s. De ergotherapeut ondersteund u verder in de hulp bij het regelen en aanvragen en begeleidt u bij het gebruik van het hulpmiddel.

Afspraak maken bij een ergotherapeut
Valpreventie ergotherapie

Valpreventie


In Nederland belandt er elke 5 minuten een 65-plusser op de spoedeisende hulp na een val. Door een gladde stoep, rommel op de trap maar vooral door een verminderde vitaliteit. B-Fysic biedt valpreventie lessen om uw kans op een val te verminderen! 

  • Verminderde vitaliteit door bijvoorbeeld een chronische ziekte vergroot de kans op vallen
  • Therapeut komt bij u aan huis om valrisico's in kaart te brengen
  • Advies over aanpassingen in uw woning en eventueel gebruik van hulpmiddelen 
Lees meer over het valpreventieprogramma
Gewrichtsbescherming ergotherapie

Gewrichtsbescherming


Wanneer de gewrichten in uw hand of arm (zoals vingerkootjes, pols of elleboog) pijn doen, kan dat het uitvoeren van dagelijkse bezigheden moeilijker maken. Dit kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door artrose of gewrichtsontsteking. Gelukkig bestaan er voldoende mogelijkheden om de pijnklachten te verminderen of voorkomen. De ergotherapeut kan u praktische adviezen geven die uw pijnlijke gewrichten ontlasten en het makkelijker maken om uw dagelijkse bezigheden voort te zetten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan adviezen voor aanpassingen of aanschaffen van hulpmiddelen.

Bekijk hier onze brochure.

Afspraak maken bij een ergotherapeut
Advies Langer Thuis

Advies Langer Thuis


Het Expertiseteam Ouderen van ‘advies langer thuis’ bestaat uit geriatrie fysiotherapeuten en ergotherapeuten. Het team behandelt en begeleidt u in  uw eigen thuissituatie.

U kunt bij het Expertiseteam terecht voor:

  • Valpreventie en woningaanpassingen;
  • Verplaatsen, zowel binnen- als buitenshuis;
  • Zelfzorg;
  • Dementie;
  • Verlies van spierkracht;
  • Ondervoeding;
  • Ondersteuning voor mantelzorgers.
Lees meer over het Advies Langer Thuis
Ergotherapie bij dementie

Ergotherapie bij dementie


EDOMAH staat voor Ergotherapie bij Ouderen met Dementie en diens Mantelzorger Aan Huis. Dit is een ergotherapie richtlijn voor diagnostiek en behandeling van de oudere met dementie. Wat dit programma uniek maakt is dat in het EDOMAH-programma zowel de oudere met dementie als de mantelzorger centraal staan.

Onze therapeut is EDOMAH geschoold. Het doel is de oudere met dementie zolang mogelijk in staat te stellen betekenisvolle activiteiten naar tevredenheid uit te voeren. Dit wordt bereikt door aan te sluiten bij de mogelijkheden van de oudere met dementie, de mogelijkheden te vergroten en de mantelzorger te versterken in diens rol.

Voorbeelden van uitkomsten van het EDOMAH-programma zijn dat de persoon met dementie een betere gemoedstoestand heeft doordat hij of zij meer actief wordt in het uitvoeren van dagelijkse handelingen, zoals hobby’s weer kunnen uitvoeren, bepaalde onderdelen van het koken weer kunnen uitvoeren of de was weer kunnen doen door de juiste aanwijzingen. Uitkomsten voor de mantelzorger zijn meer controle over de situatie hebben, meer rust kunnen vinden door minder hulp te bieden of op een andere manier. Voor beiden kan het zorgen voor een betere kwaliteit van leven en langduriger thuis blijven wonen.

Afspraak maken bij een ergotherapeut
Ergotherapie bij depressie

Ergotherapie bij depressie


Mensen met een depressie kunnen moeite hebben met het afronden van taken op het werk, het managen van hun huishouden, deelnemen aan vrijetijdsbesteding en onderhouden van sociale contacten. Ergotherapeuten kunnen hierbij mensen helpen hun deelname in de maatschappij te herpakken. Hierbij zullen ze samen met de cliënt betekenisvolle behandeldoelen voor de cliënt opstellen. Daarbij wordt vooral ingezoomd op energiehuishouding en terugvinden van een goede balans op de gebieden persoonlijke zelfzorg, terugkeer naar werk of hobby, communicatie met anderen etc. De ergotherapeut zal gaan kijken hoe de activiteit en/of de omgeving aangepast kan worden, zodat de behandeldoelen behaald kunnen worden. Daarbij geven zij mogelijk ook educatie over depressie aan de betrokkenen van de cliënt.

Afspraak maken bij een ergotherapeut
Ergotherapie energiemanagement

Energiemanagement


Te veel hooi op uw vork? Of kosten gewone dagelijkse dingen zoveel energie dat er geen tijd overblijft voor leuke dingen? Dan is de balans tussen wat u doet en wat u kan verstoord. Dit kan allerlei redenen hebben. Maar hoe komt u weer in balans?
Ergotherapie kan u hierbij ondersteunen. Vaak is het daarna mogelijk om langzaam uw activiteitenniveau weer op te bouwen.

Onze ergotherapeuten hebben veel kennis over ziektebeelden zoals longziekten, hersenletsel en hartfalen maar ook COVID-19. Zij zijn gespecialiseerd in het leren omgaan met de gevolgen hiervan. Hierbij kunt u denken aan chronische vermoeidheid, chronische pijn of mentale beperkingen. 

Download hier de brochure over energiemanagement.

Afspraak maken bij een ergotherapeut
Ergotherapie bij steunkousen

Steunkousen


Is steunkousen aan-en uittrekken voor u een lastige klus? En u wilt liever geen gebruik maken van de hulp van anderen?  Gelukkig is er een groot aanbod aan hulpmiddelen en handigheidjes om steunkousen makkelijker aan te doen. Maar wat past het beste bij u? Onze ergotherapeut helpt u graag bij het zoeken naar een geschikte oplossing.

Wij komen bij u aan huis om samen te bekijken welk hulpmiddel bij u past en leggen u uit hoe u hier mee aan de slag kan. De ergotherapeut zal samen met u oefenen zodat u weer zelfstandig uw steunkousen kan aantrekken. 

Download hier de brochure over ergotherapie bij steunkousen.

Afspraak maken bij een ergotherapeut
Fietstraining

Fietstraining


Onze ergotherapeuten bieden trainingen aan om deze zelfstandigheid te vergroten zodat men met een veilig gevoel op pad kan, bijvoorbeeld op de fiets. De ergotherapeut komt bij u aan huis om te bespreken waar u tegenaanloopt en gaat actief met u oefenen om u weer veilig en verantwoord de weg op te laten gaan. 

Wij hebben hiervoor ook een video opgenomen. Bekijk deze via de onderstaande knop.

Video fietstraining B-Fysic
Ergotherapie bij overprikkeling

Ergotherapie bij overprikkeling


Prikkelverwerking, ook wel sensorische integratie genoemd, is de soepele samenwerking tussen waarnemen en bewegen in ons lichaam. Bij verstoorde prikkelverwerking kunnen problemen ontstaan, zoals overgevoeligheid en concentratieproblemen. Ergotherapie volgens het ASITT-protocol helpt bij het managen van prikkels en biedt compensatiestrategieën, demptechnieken en gewenningsoefeningen. Door ergotherapie kunnen sensorische integratieklachten effectief worden aangepakt, wat de belastbaarheid voor prikkels verbetert en het dagelijks functioneren vergemakkelijkt.

Lees meer over ergotherapie bij overprikkeling

Afspraak maken bij een ergotherapeut

U kunt eenvoudig een afspraak maken bij een van onze ergotherapeuten door ons contactformulier in te vullen. Of bereik ons telefonisch op werkdagen tussen 08:00 en 17:00.

Daarom B-Fysic

Daarom B-Fysic

Persoonlijke aandacht

Onze therapeuten inventariseren goed waar u precies tegenaan loopt en houden hierbij zo veel mogelijk rekening met wat er in uw omgeving speelt, zodat het behandelresultaat ook na de behandeling wordt vastgehouden. 

Altijd bij u in de buurt

Wij zijn met meer dan 20 locaties altijd bij u in de buurt! 

Specialistische zorg op maat

B-Fysic biedt kwalitatief hoogstaande zorg op het gebied van bewegen. Onze therapeuten zij op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de fysiotherapie en hun specialisatie. Wij streven naar de beste specialistische zorg, op maat voor u. 

Afspraak maken