• Altijd in de buurt
  • Persoonlijke aandacht
  • Bewezen effectief

Ergotherapie

De ergotherapie helpt u om uw dagelijkse activiteiten te kunnen doen, zowel binnen als buiten het huis. Met praktische adviezen en tips helpt de ergotherapie u om zelfstandig te kunnen leven. Hierbij verschillen wij van fysiotherapie, doordat wij kijken naar het activiteitenniveau in plaats van naar het functieniveau. Wij betrekken hierbij de omgevingsfactoren, waarbij wij aan huis komen behandelen. Onze ergotherapeuten staan klaar voor u en uw mantelzorgers. 

Ergotherapie kan u ondersteunen bij:

  • Het zo zelfstandig mogelijk alledaagse activiteiten kunnen doen.
  • Het adviseren in welke aanpassingen/hulpmiddelen passend voor u zijn.
  • Het adviseren en begeleiden van (mantel) verzorgers (bijvoorbeeld d.m.v. EDOMAH)
  • Het onderzoeken van de mogelijkheden voor werk of vrijetijdsbesteding
  • Het vinden van de balans tussen wat u doet en wat u kunt.

 

Hulpmiddelen

Zijn dagelijkse handelingen steeds moeilijker voor u geworden, dan kan een hulpmiddel mogelijk uitkomst bieden. Onze ergotherapeuten zijn gespecialiseerd in het vinden van het juiste hulpmiddel voor uw beperking(en). Samen met u wordt in uw thuissituatie gekeken hoe hulpmiddelen uw dagelijks handelen kunnen vereenvoudigen. Denk hierbij aan verplaatsen binnen- en buitenshuis, zelfzorg en uw hobby’s. De ergotherapeut ondersteund u verder in de hulp bij het regelen en aanvragen en begeleidt u bij het gebruik van het hulpmiddel.

Afspraak maken bij een ergotherapeut
Valpreventie

Senioren die minder vitaal zijn lopen een grotere kans op vallen. Het kan zijn dat chronische ziekten een rol spelen zoals longziekten, hersenletsel, hartfalen of oncologie. Onze ergotherapie is gespecialiseerd in het leren omgaan met de gevolgen hiervan. Op alle zaken die een rol kunnen spelen bij valrisico kan onze ergotherapeut een uitgebreide controle doen. Onze therapeut komt dan bij u thuis om vragen door te nemen en uw woonsituatie te bekijken. Naar aanleiding hiervan wordt bekeken wat er nodig is om de kans op vallen te verkleinen. U zult een aantal adviezen krijgen over aanpassingen die helpen bij het veilig maken van uw woning en, indien nodig, het gebruik van hulpmiddelen. Het uitvoeren van deze adviezen kan ook onder begeleiding van onze ergotherapeut gebeuren.

Tevens zal de ergotherapeut samen met u alledaagse handelingen/activiteiten onder de loep nemen en adviezen geven over hoe u deze veiliger, met minder valgevaar, kunt uitvoeren. Het doel is om u weer vol zelfvertrouwen binnen-en buitenshuis kunt verplaatsen en het risico op vallen wordt verlaagd.

Afspraak maken bij een ergotherapeut
Gewrichtsbescherming

Wanneer de gewrichten in uw hand of arm (zoals vingerkootjes, pols of elleboog) pijn doen, kan dat het uitvoeren van dagelijkse bezigheden moeilijker maken. Dit kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door artrose of gewrichtsontsteking. Gelukkig bestaan er voldoende mogelijkheden om de pijnklachten te verminderen of voorkomen. De ergotherapeut kan u praktische adviezen geven die uw pijnlijke gewrichten ontlasten en het makkelijker maken om uw dagelijkse bezigheden voort te zetten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan adviezen voor aanpassingen of aanschaffen van hulpmiddelen.

Afspraak maken bij een ergotherapeut Download de brochure
Advies Langer Thuis

Het Expertiseteam Ouderen van ‘advies langer thuis’ bestaat uit geriatrie fysiotherapeuten en ergotherapeuten. Het team behandelt en begeleidt u in  uw eigen thuissituatie.

U kunt bij het Expertiseteam terecht voor:

  • Valpreventie en woningaanpassingen;
  • Verplaatsen, zowel binnen- als buitenshuis;
  • Zelfzorg;
  • Dementie;
  • Verlies van spierkracht;
  • Ondervoeding;
  • Ondersteuning voor mantelzorgers.
Lees meer over het Advies Langer Thuis Download de brochure
Ergotherapie bij dementie

EDOMAH staat voor Ergotherapie bij Ouderen met Dementie en diens Mantelzorger Aan Huis. Dit is een ergotherapie richtlijn voor diagnostiek en behandeling van de oudere met dementie. Wat dit programma uniek maakt is dat in het EDOMAH-programma zowel de oudere met dementie als de mantelzorger centraal staan.

Onze therapeut is EDOMAH geschoold. Het doel is de oudere met dementie zolang mogelijk in staat te stellen betekenisvolle activiteiten naar tevredenheid uit te voeren. Dit wordt bereikt door aan te sluiten bij de mogelijkheden van de oudere met dementie, de mogelijkheden te vergroten en de mantelzorger te versterken in diens rol.

Voorbeelden van uitkomsten van het EDOMAH-programma zijn dat de persoon met dementie een betere gemoedstoestand heeft doordat hij of zij meer actief wordt in het uitvoeren van dagelijkse handelingen, zoals hobby’s weer kunnen uitvoeren, bepaalde onderdelen van het koken weer kunnen uitvoeren of de was weer kunnen doen door de juiste aanwijzingen. Uitkomsten voor de mantelzorger zijn meer controle over de situatie hebben, meer rust kunnen vinden door minder hulp te bieden of op een andere manier. Voor beiden kan het zorgen voor een betere kwaliteit van leven en langduriger thuis blijven wonen.

Afspraak maken met een ergotherapeut
Ergotherapie bij depressie

Mensen met een depressie kunnen moeite hebben met het afronden van taken op het werk, het managen van hun huishouden, deelnemen aan vrijetijdsbesteding en onderhouden van sociale contacten. Ergotherapeuten kunnen hierbij mensen helpen hun deelname in de maatschappij te herpakken. Hierbij zullen ze samen met de cliënt betekenisvolle behandeldoelen voor de cliënt opstellen. Daarbij wordt vooral ingezoomd op energiehuishouding en terugvinden van een goede balans op de gebieden persoonlijke zelfzorg, terugkeer naar werk of hobby, communicatie met anderen etc. De ergotherapeut zal gaan kijken hoe de activiteit en/of de omgeving aangepast kan worden, zodat de behandeldoelen behaald kunnen worden. Daarbij geven zij mogelijk ook educatie over depressie aan de betrokkenen van de cliënt.

Afspraak maken met een ergotherapeut
Energiemanagement

Te veel hooi op uw vork? Of kosten gewone dagelijkse dingen zoveel energie dat er geen tijd overblijft voor leuke dingen? Dan is de balans tussen wat u doet en wat u kan verstoord. Dit kan allerlei redenen hebben. Maar hoe komt u weer in balans?
Ergotherapie kan u hierbij ondersteunen. Vaak is het daarna mogelijk om langzaam uw activiteitenniveau weer op te bouwen.

Onze ergotherapeuten hebben veel kennis over ziektebeelden zoals longziekten, hersenletsel en hartfalen maar ook COVID-19. Zij zijn gespecialiseerd in het leren omgaan met de gevolgen hiervan. Hierbij kunt u denken aan chronische vermoeidheid, chronische pijn of mentale beperkingen. 

 

Afspraak maken bij een ergotherapeut Download de brochure
Steunkousen

Is steunkousen aan-en uittrekken voor u een lastige klus? En u wilt liever geen gebruik maken van de hulp van anderen?  Gelukkig is er een groot aanbod aan hulpmiddelen en handigheidjes om steunkousen makkelijker aan te doen. Maar wat past het beste bij u? Onze ergotherapeut helpt u graag bij het zoeken naar een geschikte oplossing.

Wij komen bij u aan huis om samen te bekijken welk hulpmiddel bij u past en leggen u uit hoe u hier mee aan de slag kan. De ergotherapeut zal samen met u oefenen zodat u weer zelfstandig uw steunkousen kan aantrekken. 

Afspraak maken met een ergotherapeut Download de brochure
Fietstraining

Onze ergotherapeuten bieden trainingen aan om deze zelfstandigheid te vergroten zodat men met een veilig gevoel op pad kan, bijvoorbeeld op de fiets. De ergotherapeut komt bij u aan huis om te bespreken waar u tegenaanloopt en gaat actief met u oefenen om u weer veilig en verantwoord de weg op te laten gaan. 

Wij hebben hiervoor ook een video opgenomen. Bekijk deze via de onderstaande link

Video fietstraining B-Fysic

Onze Ergotherapeuten

Anke Bolte Ergotherapeut
BIG: n.v.t.
Carmen Donkers Ergotherapeut
BIG: n.v.t.
Ester Harthoorn Ergotherapeut
BIG: 29105878390
Heike Vullings Ergotherapeut
BIG: n.v.t.
Julia Verhees Ergotherapeut
BIG:
Kinga Quaaden Ergotherapeut
BIG: n.v.t.
Marlou Woolderink Ergotherapeut
BIG: n.v.t.

Afspraak maken

U kunt eenvoudig een afspraak maken door ons contactformulier in te vullen. Of bereik ons telefonisch op werkdagen tussen 08:00 en 17:00.

Daarom B-Fysic

Persoonlijke aandacht

Onze therapeuten inventariseren goed waar u precies tegenaan loopt en houden hierbij zo veel mogelijk rekening met wat er in uw omgeving speelt, zodat het behandelresultaat ook na de behandeling wordt vastgehouden. 

Altijd bij u in de buurt

Wij zijn met 17 fysiotherapie praktijken in de regio Eindhoven, Veldhoven, Geldrop, Asten, Budel en Leerdam altijd bij u in de buurt.

Specialistische zorg op maat

B-Fysic biedt kwalitatief hoogstaande zorg op het gebied van bewegen. Onze therapeuten zij op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de fysiotherapie en hun specialisatie. Wij streven naar de beste specialistische zorg, op maat voor u. 

Afspraak maken