• Altijd in de buurt
  • Persoonlijke aandacht
  • Bewezen effectief
Ontspanningstherapie

Ontspanningstherapie

Tegenwoordig hebben veel mensen last van stress. Dit kan vergaande gevolgen hebben, zowel mentaal als fysiek. Ontspanningstherapie is een therapie die helpt om stressklachten te verminderen en  helpt bij het herstellen van balans.

Balans krijgen tussen lichaam en geest
Vermindert lichamelijke, psychische of emotionele klachten
O.a. ademhalings- en ontspanningsoefeningen en lichaamsbewustwording
Afspraak maken

Stress

Langdurige spanning of stress kunnen zorgen voor allerlei lichamelijke, psychische of emotionele klachten. De balans tussen spanning/ontspanning (herstel) en belasting/belastbaarheid kan verstoord raken en dit heeft een directe invloed op het stresssysteem van het lichaam.

Stress is een reactie van het centrale zenuwstelsel op een bepaalde prikkel, waardoor het lichaam zich gaat voorbereiden op actie. Het zorgt ervoor dat we kunnen reageren op een situatie en kunnen presteren.  Wanneer de stress van korte duur is merken we na de actie misschien wat vermoeidheid op. Het lichaam vraagt om rust zodat het kan herstellen en weer terug in balans komt.

Wanneer stress langdurig aanwezig is en er geen of onvoldoende momenten van herstel zijn, of wanneer er onvoldoende handvatten zijn om met de stress om te gaan kunnen er verschillende klachten ontstaan:

  • Lichamelijk: hoge spierspanning/ pijnlijke spieren, hoofdpijn, vermoeidheid, slaapproblemen, verstoorde ademhaling, hoge bloeddruk, hartkloppingen,  maag- en darmklachten.
  • Psychisch: Gejaagd gevoel, lusteloosheid, somberheid, angst of paniekgevoelens. 
  • Emotioneel: prikkelbaarheid, huilerig, labiliteit, nervositeit, rusteloosheid.
  • Cognitief: verminderde concentratie, geheugenproblemen, moeite met prikkelverwerking, verminderd relativeringsvermogen, moeite met aanpassen.

Wat is ontspanningstherapie?

Het leren van ontspanningsoefeningen, kan helpen opnieuw balans te krijgen tussen  lichaam en geest. Door ontspanningsoefeningen kunnen lichamelijke, psychische of emotionele klachten verminderen. Tevens zorgt ontspanningstherapie ervoor dat er bewuster met het lichaam en de balans hierin wordt omgegaan. Doordat bewustzijn gecreëerd wordt en het ‘leren voelen’ van het lichaam verbeterd, worden signalen van stress of disbalans eerder herkend en kan verdere klachten worden voorkomen.

Voorbeelden van ontspanningstherapie zijn: ademhalings en ontspanningsoefeningen, lichaamsbewustwording, autogene training, geleide visualisatie oefeningen, progressieve relaxatie en mindfulness. Ieder individu zal  samen met de therapeut gaan ontdekken wat het beste past.

Ontspanningstherapie is een investering in tijd en oefening maar daarmee vooral in eigen gezondheid. Het bekende spreekwoord ‘oefening baart kunst’ is hier zeker van toepassing. Aanvankelijk is het aan te bevelen de aangeboden oefeningen dagelijks te doen, opbouwend van 5-10 naar ongeveer 20 minuten. Spanningsklachten zijn niet zomaar verdwenen, het heeft tijd nodig voor het lichaam om de balans weer te vinden. Wanneer de klachten afgenomen zijn is het daarom ook verstandig regelmatige de oefeningen uit de ontspanningstherapie te blijven doen

 

Afspraak maken

U kunt eenvoudig een afspraak maken door ons contactformulier in te vullen. Of bereik ons telefonisch op werkdagen tussen 08:00 en 17:00.

Daarom B-Fysic

Daarom B-Fysic

Persoonlijke aandacht

Onze therapeuten inventariseren goed waar u precies tegenaan loopt en houden hierbij zo veel mogelijk rekening met wat er in uw omgeving speelt, zodat het behandelresultaat ook na de behandeling wordt vastgehouden. 

Altijd bij u in de buurt

Wij zijn met 17 fysiotherapie praktijken in de regio Eindhoven, Veldhoven, Geldrop, Asten, Budel en Leerdam altijd bij u in de buurt.

Specialistische zorg op maat

B-Fysic biedt kwalitatief hoogstaande zorg op het gebied van bewegen. Onze therapeuten zij op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de fysiotherapie en hun specialisatie. Wij streven naar de beste specialistische zorg, op maat voor u. 

Afspraak maken