• Altijd in de buurt
  • Persoonlijke aandacht
  • Bewezen effectief

Bekkenpijn

Heeft u last van bekkenpijn? Bijvoorbeeld tijdens activiteiten waar u veel beweegt of tijdens een bezoek aan het toilet? B-Fysic heeft een team van bekkenfysiotherapeuten gespecialiseerd op dit gebied. Lees hieronder hoe je bekkenpijn herkent en waarmee wij u kunnen helpen.

Wat zijn bekkenpijn symptomen? 

Bekkenpijn komt veel voor, zowel bij vrouwen als ook bij mannen. Heeft u pijn bij bewegen, plassen, ontlasten en/of vrijen in het bekken(bodem)gebied? Of heeft u bijvoorbeeld last van buik-, lies-, stuit-, schaambeen-, heup- of rugklachten. Dit zou veroorzaakt kunnen worden door bekkeninstabiliteit. Deze klachten kunnen erg hinderlijk zijn. Bij vrouwen komt bekkenpijn relatief vaak voor, met name tijdens de zwangerschap, na de bevalling of de overgang.

Hoe ontstaat bekkenpijn? 

Bekkenpijn kan afkomstig zijn vanuit gewrichten, spieren, zenuwen of banden in het bekkengebied. Het bekken bestaat uit twee bekkenhelften (iliae genoemd) en het heiligbeen (sacrum genoemd), met daartussen de bekkengewrichten. Door de bekkenbanden, ook wel ligamenten genoemd, ontstaat een krachtige sluiting van het bekken. Ondersteund vanuit de aanhechtende bil-, rug-, lies- en bekkenbodemspieren vormt het geheel de bekkenring (pelvis). De functie van de bekkenring is voornamelijk het dragen van onze romp en het overdragen van krachten van het boven- naar het onderlichaam en vise-versa. Wanneer de bekkenring uit balans raakt, kan bekkenpijn ontstaan. 

Wanneer is er sprake van acute of chronische bekkenpijn?

Als bekkenpijn ontstaat door bijvoorbeeld een val, misstap, trauma, operatie, of overbelasting kunnen bekkenklachten ontstaan, spreken we over acute bekkenpijn. Als klachten langer aanwezig zijn, kunnen ze complexer worden. Dit maakt het moeilijker om de oorzaak te achterhalen. We spreken dan van chronische bekkenpijn of het chronisch bekkenpijnsyndroom. Daarnaast kunnen andere ziektebeelden bekkenpijn veroorzaken. 

Wat is zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn? 

Rondom de zwangerschap verandert er veel in je lichaam. Hierdoor kun je te maken krijgen met klachten rond het bekkengebied en bekkenbodemgebied zoals lage rug- en bekkenpijn. Deze klachten kunnen u erg beperken in uw dagelijkse leven. 

Bekkenpijn kan tijdens de zwangerschap ontstaan doordat uw houding en manier van bewegen verandert. Dit komt door de groei van je baby en omdat uw buik- en bekkenbodemspieren en de banden rond je bekkengewrichten weker worden. Hierdoor wordt het moeilijker je buik- en bekkenbodemspieren goed aan te spannen en neemt de beweeglijkheid van je bekken toe. 

Deze veranderingen zijn nodig voor de bevalling, maar dit kan ook pijnklachten veroorzaken. Bovendien komen je bekkenbodemspieren tijdens de persfase van de bevalling flink op rek te staan. Een goed gebruik en een goede conditie van je bekkenbodem-, buik- en rugspieren tijdens en na de zwangerschap helpen klachten te voorkomen en fit te blijven. 

Als u wat meer risico loopt op het krijgen van klachten rond het bekken- bekkenbodem gebied, dan is het verstandig extra alert te zijn op je bekkenbodem. Dit is bijvoorbeeld het geval als u al vóór je zwangerschap bekkenpijn had of als u al een zware bevalling heeft gehad.

De bekkenfysiotherapeut kan u helpen bekkenpijn te voorkómen en te behandelen door bekkenbodemspiertraining, specifieke oefeningen voor uw buik-, bekken- en rugspieren en leefstijladviezen op maat, zowel tijdens de zwangerschap als na de bevalling.

Wat kan een bekkenfysiotherapeut doen bij bekkenpijn?

Na het deskundig uitvragen van informatie en het uitvoeren van een gericht beweegonderzoek door een bekkenfysiotherapeut wordt, indien nodig in samenwerking met een manueel therapeut, sportfysiotherapeut en eventueel een ergotherapeut, een behandelplan opgesteld. 

Dit behandelplan kan bestaan uit specifieke oefeningen en behandelmethoden volgens de methode van Cecile Röst, Explain Pain, ACT, triggerpointbehandeling en NIMOC methode (Non Invasive Mobilization Os Coggygeus).

Hoe voelt bekkenpijn? 

Bekkenpijn kunt u herkennen aan de hand van de volgende klachten:

  • pijnklachten tijdens bewegen, plassen, ontlasten of vrijen;
  • pijnklachten in het bekken(bodem)gebied (vaginale of scrotale pijn);
  • pijnklachten in de bil, buik, liezen, SI-gewrichten, stuit, schaambeen, heup of lage rugklachten of een combinatie hiervan. 

Mocht u zich herkennen in deze klachten, neem dan contact op met B-Fysic en maak een afspraak bij een bekkenfysiotherapeut bij u in de buurt. Dit kan met of zonder verwijzing van de huisarts of specialist. Om u zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn en de best mogelijk zorg te bieden werkt B-Fysic nauw samen met verschillende specialisten zoals: verloskundigen, gynaecologen, urologen, MDL-artsen en pijnspecialisten.

Het Bekkencentrum

Het Bekkencentrum

Het Bekkencentrum is een uniek concept binnen Nederland. In het centrum werken gerenommeerde bekkenfysiotherapeuten nauw samen met andere zorgverleners, ziekenhuizen (Maxima MC, Catharina Ziekenhuis) en verloskundige praktijken.

De Bekkenfysiotherapeuten van het Bekkencentrum zijn dé specialisten op het gebied van bekken- en bekkenbodemklachten. 

Gespecialiseerde bekkenfysiotherapeuten op 4 locaties in de regio Eindhoven
O.a. bij bekkenpijn, zwangerschapsgerelateerde klachten, seksuele problemen en ontlastingsproblematiek
Grootschalig netwerk met specialisten, verloskundigen, ziekenhuizen en manueel therapeuten
Meer informatie over het Bekkencentrum

Onze bekkenfysiotherapeuten

Antoinette Manders
Antoinette Manders Bekkenfysiotherapeut & Blaas-, darmklachten
BIG: 69033718404
Caroline Fragomeni
Caroline Fragomeni Bekkenfysiotherapeut
BIG: 59924963804
Jan Willem de Knegt
Jan Willem de Knegt Manueel fysiotherapeut
BIG: 9034148004
Judith Caris - Wolters
Judith Caris - Wolters Bekkenfysiotherapeut & Oedeemtherapeut
BIG: 99064814304
Karin van der Kruijs - van der Duisters
Karin van der Kruijs - van der Duisters Bekkenfysiotherapeut & Oedeemtherapie
BIG: 79033512304
Mariska de Boer
Mariska de Boer Bekkenfysiotherapeut & Manueel fysiotherapeut
BIG: 79045969504
Nancy Claessens
Nancy Claessens Bekkenfysiotherapeut & Kinderbekkenfysiotherapeut
BIG: 09919428804
Nikki Küsters
Nikki Küsters Bekkenfysiotherapeut
BIG: 79920011004
Quirine van der Weide - Warnaar
Quirine van der Weide - Warnaar Bekkenfysiotherapeut & Seksuele counseling
BIG: 39065659804
Vera Heessen - van Herwijnen
Vera Heessen - van Herwijnen Bekkenfysiotherapeut & Zwangerschap & Gynaecologie
BIG: 99061939304
Willem van den Bungelaar
Willem van den Bungelaar Regiomanager & Manueel fysiotherapeut & Zwangerschapsgerelateerde bekkenklachten
BIG: 59041969604

Afspraak maken

U kunt eenvoudig een afspraak maken door ons contactformulier in te vullen. Of bereik ons telefonisch op werkdagen tussen 08:00 en 17:00.