• Altijd in de buurt
 • Persoonlijke aandacht
 • Bewezen effectief

Duizeligheid

Iedereen heeft wel eens duizeligheid ervaren en kan het daarom herkennen. Duizeligheid is een vervelende klacht die verschillende oorzaken kan hebben. Denk aan problemen met het evenwichtsorgaan, als bijwerking van medicijnen of door bloeddrukdaling b.v. bij te snel opstaan.

Hoe ontstaat duizeligheid?

Duizeligheid kan op verschillende manieren ontstaan, is vaak van korte duur en niet gevaarlijk. Maar wanneer de duizeligheid aanblijft of er duizeligheid optreedt na een trauma is het verstandig dit te laten onderzoeken. Bij B-Fysic hebben we verschillende fysiotherapeuten werken die gespecialiseerd zijn in duizeligheidsklachten. 

Symptomen van duizeligheid

 • Een licht gevoel in het hoofd
 • Het gevoel dat alles om je heen ronddraait (draaiduizeligheid)
 • Het gevoel dat je zelf ronddraait
 • Het gevoel dat je gaat flauwvallen

Deze symptomen kunnen gepaard gaan met misselijkheid/braken, bleek zien en koud zweet.
Meestal gaan de klachten vanzelf over. Herken je een van deze klachten en gaat het niet vanzelf over neem dan contact op met je huisarts of fysiotherapeut.

Soorten duizeligheid

 • Draaiduizeligheid: Hierbij heb je meestal het gevoel dat de wereld om je heen draait bij het bewegen van je hoofd. Mogelijke oorzaken zijn de ziekte van Menière, een ontsteking van het evenwichtsorgaan of BPPD (Benigne Paroxysmale Positieduizeligheid).
 • Dizziness: Uit zich in een licht gevoel in het hoofd of het gevoel van flauwvallen. Oorzaken kunnen een lage bloedsuikerspiegel, hyperventilatie of een bloeddrukdaling als gevolg van bijvoorbeeld te snel opstaan zijn.
 • Duizeligheid vanuit de nek: Langdurige milde duizeligheid kan ook weleens uit de nek komen. Het niet goed bewegen van de bovenste nekwervels en een hoge spierspanning kunnen deze klachten veroorzaken.

Behandeling van duizeligheid

Om duizeligheid goed te kunnen behandelen is een juiste diagnose vereist. Hiervoor kun je terecht bij je huisarts die je vervolgens eventueel kan doorsturen naar een neuroloog of fysiotherapeut. De fysiotherapeut kan je helpen bij verschillende vormen van duizeligheid:

 • BPPD: Hierbij heb je vaak last van kortstondige aanvallen van duizeligheid na bewegen van het hoofd, bukken, draaien in bed, etc. Dit komt door ‘steentjes’ die zwerven in het evenwichtsorgaan en dit verstoren. Middels o.a. de Epley-manouvre kan je fysiotherapeut dit vaak succesvol behandelen.
 • Dizziness: Indien je klachten veroorzaakt worden door hyperventilatie kan je fysiotherapeut je ademhalingstraining en –oefeningen geven.
 • Duizeligheid vanuit de nek: Je fysio- of manueeltherapeut kan je nek weer los en mobiel maken zodat de klachten verdwijnen.

Afspraak maken

U kunt eenvoudig een afspraak maken door ons contactformulier in te vullen. Of bereik ons telefonisch op werkdagen tussen 08:00 en 17:00.

Onze duizeligheid specialisten

Andrea Gustafsson
Andrea Gustafsson Fysiotherapeut & COPD & Orthopedische revalidatie
BIG: 89920200504
Coen Ramakers
Coen Ramakers Sportfysiotherapeut & Orthopedische revalidatie
BIG: 39055838104
Lars Tempelaars
Lars Tempelaars Sportfysiotherapeut & Orthopedische revalidatie
BIG: 49914602904
Lars van der Heijden
Lars van der Heijden Manueel fysiotherapeut & Dry Needling & Orthopedische revalidatie
BIG: 49917217104
Pascale de Kuiper - Lemmers
Pascale de Kuiper - Lemmers (Kinder) Manueel fysiotherapeut & Dry Needling & Draaiduizeligheid
BIG: 69034332204
Sigmund Verhagen
Sigmund Verhagen Manueel fysiotherapeut & Rug- & Nekklachten & Duizeligheidsklachten
BIG: 19035293604
Tamara van Meeteren
Tamara van Meeteren Manueel fysiotherapeut & Shockwave & Dry Needling
BIG: 9919943304