• Altijd in de buurt
  • Persoonlijke aandacht
  • Bewezen effectief

Incontinentie

Urine incontinentie is een heel vervelend verschijnsel. Gelukkig heeft B-Fysic bekkenfysiotherapeuten die u kunnen helpen wanneer u hier last van heeft. Urine incontinentie kan verschillende oorzaken hebben. Lees hieronder meer hierover. 

 

 

Verschillende typen urine incontinentie

Urine incontinentie is het ongewild verliezen van urine en wordt onderverdeeld in drie typen. Stress incontinentie (ook wel inspanningsincontinentie genoemd) is het ongewenst verlies van urine tijdens drukverhogende activiteiten, zoals hoesten, niezen en fysieke activiteiten. Bij urge incontinentie (ook wel aandrang incontinentie genoemd) is er sprake van ongewenst urineverlies bij plotselinge hevige aandrang, welke niet kan worden onderdrukt. Een combinatie van zowel stress- als urge incontinentie wordt mixed incontinentie genoemd. 

Wat is de oorzaak van urine incontinentie? 

Urine incontinentie zien we bij mannen en vrouwen van alle leeftijden. Urine incontinentie wordt veroorzaakt door verkeerd aangeleerd plas- en/of toiletgedrag of een te actieve blaas en/of bekkenbodemspieren die te slap of te gespannen zijn. Ook een verzakking van de blaas kan een oorzaak zijn voor urine incontinentie. Bij vrouwen spelen zwangerschappen en bevallingen vaak een rol in het ontstaan van urine-incontinentie. Bij mannen betreft dit vaak prostaatproblemen en prostaatoperaties. Ook kunnen stress en spanning een rol spelen bij ht ontstaan van urine incontinentie. Plasproblemen hebben vaak een grote invloed op de kwaliteit van leven. 

Wat kan een bekkenfysiotherapeut doen bij urine incontinentie? 

De bekkenfysiotherapeut helpt u bij de behandeling van urine incontinentie. Na het deskundig uitvragen van informatie en het uitvoeren van een gericht beweegonderzoek door een bekkenfysiotherapeut wordt een behandelplan opgesteld. Samen met u kijkt de bekkenfysiotherapeut naar uw plas- en toiletgedrag. Hierbij gaat u onder begeleiding aan de slag met bekkenbodemoefeningen (incontinentie oefeningen) en het leren beheersen van uw blaas. Bij urine-incontinentie is bekkenfysiotherapie de eerste therapie keuze, indien nodig in combinatie met medicijnen. Deze aanpak is vaak succesvol in het verminderen van uw urine incontinentie.

Wordt de bekkenfysiotherapeutische behandeling vergoed?

De zorgverzekeraar vergoedt de bekkenfysiotherapeutische behandeling over het algemeen zolang u voor fysiotherapie verzekerd bent met een aanvullende verzekering. De behandeling van urine incontinentie wordt vergoed uit de basisverzekering, hiervoor is een verwijzing van een arts of specialist naar de bekkenfysiotherapeut nodig. Vergoedingen uit de basisverzekering maken aanspraak op uw eigen risico.

Klachten bij urine incontinentie

  • Ongewild urineverlies bij verhoogde druk op de blaas, zoals niezen, springen, tillen.
  • Ongewild urineverlies bij plotselinge hevige drang om te urineren.
  • Ongewild urineverlies bij zowel verhoogde druk op de blaas, als bij plotselinge hevige drang om te urineren. 

 

Het Bekkencentrum

Het Bekkencentrum

Het Bekkencentrum is een uniek concept binnen Nederland. In het centrum werken gerenommeerde bekkenfysiotherapeuten nauw samen met andere zorgverleners, ziekenhuizen (Maxima MC, Catharina Ziekenhuis) en verloskundige praktijken.

De Bekkenfysiotherapeuten van het Bekkencentrum zijn dé specialisten op het gebied van bekken- en bekkenbodemklachten. 

Gespecialiseerde bekkenfysiotherapeuten op 4 locaties in de regio Eindhoven
O.a. bij bekkenpijn, zwangerschapsgerelateerde klachten, seksuele problemen en ontlastingsproblematiek
Grootschalig netwerk met specialisten, verloskundigen, ziekenhuizen en manueel therapeuten
Lees meer over het Bekkencentrum

Afspraak maken

U kunt eenvoudig een afspraak maken door ons contactformulier in te vullen. Of bereik ons telefonisch op werkdagen tussen 08:00 en 17:00.