• Altijd in de buurt
  • Persoonlijke aandacht
  • Bewezen effectief

Osteoporose

Osteoporose, ook wel bekend als botontkalking, is een chronische aandoening waarbij botten zwakker worden en het risico op botbreuken toeneemt. Op deze pagina vindt u informatie over de oorzaken, symptomen en behandeling van osteoporose. Ontdek hoe u uw botten gezond kunt houden, risico's kunt verminderen en een actieve levensstijl kunt behouden.

Osteoporose

Osteoporose is een veelvoorkomende aandoening die wordt gekenmerkt door verzwakte botten en een verhoogd risico op botbreuken. Het woord "osteoporose" is afgeleid van het Grieks en betekent letterlijk "poreus bot". Het verwijst naar de geleidelijke afname van de botmassa en botdichtheid, waardoor de botten fragiel en broos worden.

De meeste mensen met osteoporose komen er vaak pas achter dat ze deze aandoening hebben na het oplopen van een botbreuk. Botbreuken, vooral in de pols, heup en wervelkolom, zijn vaak het eerste teken van osteoporose. Deze breuken kunnen optreden na een kleine val of zelfs bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. Een ingezakte wervel, een veelvoorkomend symptoom van osteoporose, kan rugpijn, verlies van lengte en een gebogen houding veroorzaken.

Symptomen van Osteoporose

Een veelvoorkomend symptoom van osteoporose is het optreden van botbreuken bij minimale impact of belasting. Dit betekent dat zelfs een kleine val of een alledaagse activiteit, zoals bukken of niezen, kan leiden tot een botbreuk. De pols, heup en wervelkolom zijn vaak de meest getroffen gebieden. Het ervaren van een of meerdere onverklaarbare botbreuken kan een indicator zijn van osteoporose.

Een ander mogelijk symptoom van osteoporose is verlies van lengte en een gebogen houding. Wanneer de wervels in de wervelkolom verzwakken, kunnen ze inzakken, wat leidt tot een verlies van lengte en een kromming van de rug. Dit wordt vaak aangeduid als kyfose of een "dowager's hump". Het kan gepaard gaan met rugpijn en een afname van de mobiliteit.

Behandeling van Osteoporose

De behandeling van osteoporose richt zich op het versterken van de botten, het verminderen van het risico op fracturen en het verlichten van symptomen. Een multidisciplinaire aanpak, waarbij verschillende zorgverleners samenwerken, is vaak het meest effectief. 

Onderdelen waar een behandeling voor Osteoporose uit kan bestaan:

  • Verandering van uw leefstijl: Een passend diëet en voldoende lichaamsbeweging kunnen aanzienlijk helpen in het behouden van sterke botten. 
  • Medicatie: Afhankelijk van de ernst van de osteoporose kan er medicatie worden aabevolen. 
  • Fysiotherapie: Fysiotherapie kan een waardevolle aanvulling zijn op de behandeling van osteoporose. Een fysiotherapeut kan u helpen bij het ontwikkelen van een specifiek oefenprogramma dat gericht is op het verbeteren van de spierkracht, balans en flexibiliteit. Door regelmatig te oefenen, kunt u uw botgezondheid verbeteren en het risico op vallen en fracturen verminderen. Daarnaast kan een fysiotherapeut u adviseren over het aanpassen van uw dagelijkse activiteiten om het risico op letsel te verminderen. Ze kunnen u helpen bij het verbeteren van uw houding, het aanpassen van uw omgeving om vallen te voorkomen en u voorzien van loophulpmiddelen indien nodig.

Afspraak maken bij de fysiotherapeut

Heeft u de diagnose Osteoporose gekregen na onderzoek door uw huisarts of specialist? Dan kunt u een afspraak maken bij een van onze gespecialiseerde fysiotherapeuten. Zo'n 20% van de patiënten met osteoporose krijgen vaak binnen 12 maanden na de eerste botbreuk een nieuwe breuk. Daarom adviseren wij u snel actie te ondernemen na uw diagnose.

Bij B-Fysic kunt u terecht voor een veelomvattend programma dat speciaal ontwikkeld is voor patiënten met osteoporose. We bespreken uw vragen en klachten en geven voorlichting over osteoporose en advies over uw leefstijl. Daarnaast leren we u verantwoord en voldoende bewegen. Ook het verbeteren van de lichaamshouding is onderdeel van de behandeling van osteoporose.

Als het valrisico verhoogd is, kunnen onze fysiotherapeuten ook trainingen verzorgen om het valrisico te verminderen.

Afspraak maken voor Osteoporose

Maak snel een afspraak bij een van onze fysiotherapeuten via de knop afspraak maken. Of bereik ons telefonisch op werkdagen tussen 08:00 en 17:00.