• Altijd in de buurt
  • Persoonlijke aandacht
  • Bewezen effectief

Pijn in de onderrug

Pijn in de onderrug komt veel voor. Het gebied dat pijnlijk is bij pijn in de onderrug, ligt tussen de zwevende ribben en de billen. Soms kan de pijn uitstralen naar één of beide billen en/of benen. De leeftijd waarop mensen lage rugpijn hebben is zeer variërend, iedereen kan er last van hebben of krijgen.

 

Wat is de oorzaak van pijn in de onderrug?

Pijn in de onderrug komt veel voor. Mensen met lage rugpijn hebben pijn of pijnscheuten in de onderrug. Dat gaat dan om het gebied tussen het stuitje en zo’n vijftien centimeter daarboven. De pijn kan links, rechts, in het midden of aan allebei de kanten zitten. De pijn straalt soms ook uit naar bijvoorbeeld de bil of het bovenbeen. Ook kan er sprake zijn van een slapend of tintelend gevoel. Sommige mensen hebben voortdurend pijn, anderen af en toe. Hoewel lage rugpijn vervelend en hinderlijk kan zijn, is er bij negen van de tien mensen geen oorzaak te vinden en gaat de pijn vanzelf over. De klachten verdwijnen dan binnen enkele weken.

Bij meer dan 95% wordt er geen lichamelijke afwijking gevonden, men noemt dit a-specifieke lage rugpijn. De oorsprong van de pijn is dan niet duidelijk (dus geen hernia of breuken etc.). Er kunnen verschillende oorzaken een rol spelen waardoor de klachten onder in de rug ontstaan, zoals houding, een verstoorde balans tussen belasting en belastbaarheid, spanningen, stress of overbelasting.

Uit onderzoek is gebleken dat de meeste klachten na 6 weken weer zijn verdwenen. De eerste 2 weken geven een goede indicatie daarvoor; verbeteren de klachten dan al goed, dan is spontaan herstel waarschijnlijk.

Let goed op als u klachten van de lage rug heeft welke symptomen er aanwezig zijn. Bijvoorbeeld: wanneer heb ik pijn? Waar zit de pijn? Hoe lang is de pijn aanwezig? Waarmee kan ik de pijn provoceren? Wanneer is de pijn minder? Door een antwoord te geven op deze vragen kan gerichter worden behandeld.

Behandeling pijn in de onderrug

Om advies te krijgen bij de verschillende activiteiten kunt u het beste contact opnemen met de fysiotherapeut of manueel therapeut. Deze hebben voldoende kennis om u te begeleiden tijdens het behandelproces. Na de intake en diagnosebepaling kan gekozen wordend voor bijvoorbeeld pijndemping, manipulaties en vrijwel altijd zullen er oefeningen aangeleerd worden.

Tijdens de oefeningen zal de fysiotherapeut letten op compensaties, aanwijzingen geven en adviseren over de bepaalde houdingen. Wanneer de klachten sterk verminderd zijn, maar bewegen wel een belangrijke factor blijft, bestaat er de mogelijkheid om deel te nemen aan een beweegprogramma gericht op de rug. Hierin worden oefeningen, onder begeleiding van de fysiotherapeut, volledig op u afgestemd. Er ontstaat hierdoor een goede voorbereiding om op een juiste en verantwoorde manier het sporten of bijvoorbeeld werken weer te hervatten of juist op te starten.

Zorgplan rugpijn 

Bij B-Fysic werken we met een speciaal zorgplan voor rugpijn. Dit is een behandeltraject dat is ontwikkeld in samenwerking met experts rondom rugpijn. Meer dan 80.000 mensen zijn al met dit zorgplan behandeld, met zeer goede resultaten. 91% van de behandelde patiënten spreekt van een grote verbetering of volledig herstel. 95% van de behandelde patiënten is zeer tevreden over het zorgplan.
Informeer bij 
één van onze medewerkers wat we voor u kunnen betekenen.

Lees hier wat het Zorgplan Rugpijn verder inhoudt.

Afspraak maken

U kunt eenvoudig een afspraak maken door ons contactformulier in te vullen. Of bereik ons telefonisch op werkdagen tussen 08:00 en 17:00.