• Altijd in de buurt
  • Persoonlijke aandacht
  • Bewezen effectief

Voorkeurshouding

Ligt het hoofd van uw kindje met regelmaat naar dezelfde kant? Dan loopt uw kindje het risico om een voorkeurshouding te ontwikkelen. Dit kan leiden tot asymmetrie van de schedel. De kinderfysiotherapeut kan hierbij helpen doormiddel van onderzoek, oefeningen en eventuele vervolgbehandelingen. 

Wat is een voorkeurshouding? 

Sommige baby’s liggen meer dan 75% van de tijd met hun hoofdje naar één kant gedraaid of te veel op hun achterhoofdje. Als een baby te lang en te vaak in een houding ligt noemen we dat een voorkeurshouding. Bij een voorkeurshouding ontstaat er een asymmetrie van de schedel. Dit komt omdat de schedel van een baby nog erg week is en daardoor makkelijk kan vervormen.

Gevolg van een voorkeurshouding

Heeft het kindje een duidelijke voorkeurshouding en ligt het vaak en lang in deze positie, dan kan het hoofdje aan een kant afvlakken. Of als ze vaak op de rug liggen en naar boven kijken, kan het zijn dat de schedel aan de achterkant platter wordt. Een asymmetrie van de schedel is meestal alleen een cosmetisch probleem en heeft vaak geen gevolgen voor de gezondheid van het kindje. Door goede tips en adviezen in positioneren en dragen kan deze asymmetrie weer verholpen worden.

Het kan voorkomen dat de voorkeurshouding zorgt voor vertraging in de motorische ontwikkeling.

Behandeling van voorkeurshouding

De kinderfysiotherapeut onderzoekt of er een onderliggend probleem is, waardoor deze voorkeurshouding ontstaat en begeleidt ouders met behulp van oefeningen en adviezen met betrekking tot hantering en verzorging om deze voorkeurshouding op te heffen en de afplatting te verminderen. Intake/ onderzoek en mogelijke vervolg behandelingen vinden meestal plaats in de eigen leefomgeving van het kindje.

Verwijzing

Direct aanmelden bij een kinderfysiotherapeut is mogelijk. Een voorkeurshouding wordt behandeld uit de basisverzekering van uw kindje. Binnen de gemeentes waar B-Fysic kinderfysiotherapie aanbiedt, is er nauw contact met het consultatiebureau. Indien nodig kunnen de kinderfysiotherapeuten daar een verwijzing opvragen. 

Waar kan ik terecht voor kinderfysiotherapie?

Op dit moment kunt u voor kinderfysiotherapie terecht op de volgende locaties: 

Asten - B-Fysic Campanula
Eindhoven - B-Fysic Kastelenplein
Geldrop - B-Fysic Coevering
Geldermalsen - B-Fysic Hensens de Pluk
Leerdam - B-Fysic Hensens
Leerdam - B-Fysic Hensens Nieuwe Emma

Afspraak maken

U kunt eenvoudig een afspraak maken door ons contactformulier in te vullen. Of bereik ons telefonisch op werkdagen tussen 08:00 en 17:00.