• Altijd in de buurt
  • Persoonlijke aandacht
  • Bewezen effectief

Zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn

Van alle zwangere vrouwen krijgt ongeveer de helft te maken met bekkenpijn. Dit kan in verschillende fases van de zwangerschap ontstaan. De (bekken)fysiotherapeut kan onderzoek doen naar de oorzaak van de bekkenpijn. Afhankelijk van de oorzaak en uw precieze klachten kan de fysiotherapeut of bekkenfysiotherapeut u hierbij helpen. 

 

Hoe ontstaat bekkenpijn zwangerschap

Tijdens de zwangerschap vindt onder invloed van het hormoon relaxine verweking van de ligamenten plaats, dit is nodig om het geboortekanaal tijdens de bevalling te vergroten. Maar deze hormonale verandering in de eerste 16 weken van de zwangerschap kan ook bekkenpijn veroorzaken. Dit komt doordat de stand van het bekken kan veranderen. Het heiligbeen kantelt naar voren waardoor de holling van de onderrug toeneemt. Spieren rondom het bekken kunnen hierop reageren met een verhoogde spanning en er kan een disbalans ontstaan. U heeft dan al snel het gevoel dat uw buik in de weg zit.

Klachten in de onderrug, aan de voorzijde bij het schaambeen maar ook in de beide billen of liezen kunnen het gevolg zijn van deze standsverandering.

Behandeling bekkenpijn zwangerschap

 

Veel zwangere vrouwen denken dat deze klachten “erbij” horen en klagen vaak pas in een later stadium bij hun verloskundige over deze klachten. Bekkenpijn door een standverandering van het bekken is echter goed te behandelen met milde tractietechnieken aan het heiligbeen en het losmaken van de middenrug. De balans in het bekken zal hierdoor herstellen en de bekkenpijn zal minder worden. 

Meestal zijn 2 tot 4 behandelingen voldoende om de stand van het bekken te veranderen en controle te krijgen over de tijdelijke disbalans. Ook adviezen m.b.t. belasting en belastbaarheid zijn onderdeel van de behandeling. Zes weken na de bevalling vindt de laatste controle plaats, waarbij de stand nogmaals wordt gecontroleerd en het activiteitenniveau van de buikspieren wordt bepaald. Met een passend advies is verdere behandeling in de meeste gevallen niet nodig.

Wat verder van belang is bij het onder controle krijgen van de klachten is een goede afstemming tussen belasting en belastbaarheid. Vaak is meer rust nemen en variatie in activiteiten ( lopen, zitten en staan) de remedie. Ook speelt een te hoge belasting tijdens werk of activiteiten thuis een duidelijke rol bij het eventueel aanhouden van de klachten.

Bekkenpijn bekkenfysiotherapie

Wanneer bovenstaande behandeling door de fysiotherapeut onvoldoende helpt kan er ook nog de hulp van de bekkenfysiotherapeut ingeschakeld worden. De Bekkenfysiotherapeut is gespecialiseerd in klachten rondom de bekken(bodem). U kunt hierbij denken aan klachten zoals; incontinentie, pijn bij het vrijen, bekkenklachten tijdens en na de zwangerschap, bekkenpijn, rugpijn of verzakkingsklachten.  
Onze bekkenfysiotherapeuten maken deel uit van het Bekkencentrum. Dit is een uniek concept in Nederland waarbij er nauwe samenwerking is tussen de bekkenfysiotherapeuten en o.a. specialisten, verloskundigen, manueel therapeuten en kinderartsen.

Het Bekkencentrum is onderdeel van B-Fysic. Wilt u meer informatie over wat de bekkenfysiotherapeut voor u kan betekenen? Bezoek dan onze website hier. 

Afspraak maken

U kunt eenvoudig een afspraak maken door ons contactformulier in te vullen. Of bereik ons telefonisch op werkdagen tussen 08:00 en 17:00.

Daarom B-Fysic

Daarom B-Fysic

Persoonlijke aandacht

Onze therapeuten inventariseren goed waar u precies tegenaan loopt en houden hierbij zo veel mogelijk rekening met wat er in uw omgeving speelt, zodat het behandelresultaat ook na de behandeling wordt vastgehouden. 

Altijd bij u in de buurt

Wij zijn met 17 fysiotherapie praktijken in de regio Eindhoven, Veldhoven, Geldrop, Asten, Budel en Leerdam altijd bij u in de buurt.

Specialistische zorg op maat

B-Fysic biedt kwalitatief hoogstaande zorg op het gebied van bewegen. Onze therapeuten zij op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de fysiotherapie en hun specialisatie. Wij streven naar de beste specialistische zorg, op maat voor u. 

Afspraak maken