• Altijd in de buurt
  • Persoonlijke aandacht
  • Bewezen effectief


Succesvol trainingsprogramma bij beginnende artrose: GLA:D®

 

B-Fysic Fysiotherapie & Ergotherapie is twee jaar geleden in samenwerking met Máxima MC begonnen met het aanbieden van het preventieve voorlichtings- en trainingsprogramma GLA:D®. Dit programma is voor patiënten met beginnende heup- en knieartrose en kan een knie- of heupprothese uitstellen of zelfs voorkomen.

Wanneer een cliënt zich bij de huisarts of orthopeed meldt met heup- of knieartrose en een operatie nog niet aan de orde is kan deze cliënt doorverwezen worden voor het GLA:D® programma. De fysiotherapeut neemt binnen het programma de oefentherapie voor haar rekening.
Bij B-Fysic werken gespecialiseerde GLA:D® therapeuten op verschillende locaties in de regio Eindhoven.

Na twee jaar kan fysiotherapeut en GLA:D® specialist, Jeroen van Kamp, opmaken dat het programma positief wordt ervaren door de deelnemende cliënten. “We zien dat er een sterke afname is van de pijnscore.” Ook geven de deelnemers aan dat ze “het programma goed in elkaar vinden zitten en dat het duidelijk is waar ze aan toe zijn.” Van Kamp zag voorheen patiënten met artrose vaak pas na een (prothese)operatie. “Met het GLA:D® programma willen we eigenlijk de stap naar een orthopeed uitstellen of voorkomen.”

Het programma

Het oefenprogramma duurt gemiddeld zo’n 6 weken waarbij de patiënt twee keer per week naar de praktijk komt. Wanneer een patiënt duidelijk baat heeft bij aanvullende sessies kan dit uitgebreid worden naar 8 weken. Het oefenprogramma wordt ondersteund met een oefenboekje dat de cliënt na het afronden ook thuis kan gebruiken om te blijven oefenen.

De deelnemers van het oefenprogramma komen bij B-Fysic in groepjes van maximaal 3 deelnemers terecht; hierdoor heeft de therapeut alle tijd om de cliënt van feedback te voorzien en te kunnen ondersteunen bij het juist uitvoeren van de oefeningen. “We leggen echt de nadruk op de kwaliteit van bewegen tijdens de sessies. Dus niet; doe deze oefening maar 10 keer, maar hoe doe je de oefening?” vervolgt Van Kamp. “Mocht een cliënt na het afronden van het programma toch onvoldoende verbetering ervaren en terugkomen bij de orthopeed, dan weet deze dat er een kwalitatief en bewezen programma is doorlopen en dat er dus echt naar een andere oplossing gezocht moet worden.”

Hoe komt u in aanmerking?

Om voor het GLA:D® traject in aanmerking te komen heeft u een verwijzing nodig vanuit uw huisarts of orthopeed. Voor meer informatie neem contact met ons op.

Lees meer over het GLA:D® programma

Contact opnemen

U kunt eenvoudig contact met ons opnemen door het contactformulier in te vullen. Of bereik ons telefonisch op werkdagen tussen 08:00 en 17:00.