• Altijd in de buurt
  • Persoonlijke aandacht
  • Bewezen effectief

Enkel verzwikt

Het verzwikken van een enkel overkomt velen van ons wel eens. Wat gelukkig minder vaak voorkomt is dat dit langdurige schade kan opleveren aan uw botten of spieren. Wanneer u denkt dat er schade is ontstaan bij het verzwikken van een enkel kan B-Fysic u hiermee helpen.

 

Verzwikte / verstuikte enkel

Het gebeurt vaak op een onverwachts moment. Tijdens het sporten, op een ongelijke stoep, bij een ongelukkige val of landing na een sprong. Dan kan uw enkel te ver naar binnen of naar buiten kantelen, ook wel zwikken of stuiken genoemd. Tijdens het verzwikken van de enkel komen de enkelbanden op rek. Ze noemen dit ook wel je enkel verstuiken. Soms treedt er een scheurtje op of ontstaat er een breuk. In de meeste gevallen is dit niet zo. Dan vangen de enkelbanden dit op, kan het even pijn doen en bent u binnen no-time weer aan het sporten.

Blijft u klachten ervaren na het verstuiken van uw enkel? Lukt het 48 uur na de verstuiking nog niet om steun te nemen op het been óf blijft de enkel na 3 weken nog gezwollen? Dan adviseren wij u contact op te nemen met de fysiotherapeut. De (sport)fysiotherapeuten van B-Fysic zijn gespecialiseerd in het behandelen van enkelklachten. Ook kan er aanvullend onderzoek gedaan worden naar de oorzaak van de klachten door middel van een echo-onderzoek. Hierbij wordt er door de fysiotherapeut met een echoapparaat gekeken of er inwendig letsel zichtbaar is, zoals bijvoorbeeld een gescheurde enkelband of pees. U leest meer over echografie op deze pagina. 

Zwelling verstuikte / verzwikte enkel

Wanneer u na het verzwikken van de enkel klachten blijft houden en/of een zwelling aanwezig is, kan dit komen door een verrekking van de banden of een botbreuk. Zwelling ontstaat dan als gevolg van een scheurtje én als stootkussen om de enkel te beschermen. 

Verstuikte enkel blijft dik

Lukt het 48 uur na de verzwikking nog niet om steun te nemen op het been óf blijft de enkel na drie weken nog gezwollen, neem dan contact op met uw fysiotherapeut of huisarts. De (sport)fysiotherapeuten van B-Fysic zijn gespecialiseerd in het behandelen van enkelklachten. 

Verstuikte enkel autorijden

Afhankelijk van de ernst van de verstuikte enkel kunt u gewoon autorijden met een verstuikte enkel.

Het kan zijn dat je enkel na verstuiking of verzwikking in het gips gezet wordt of dat er een stevige tape omheen wordt gedaan. Als u een gips hebt of een drukverband rondom uw enkel mag u niet autorijden. 

Enkel verzwikt wat te doen?

Gelukkig herstellen de enkelbanden zich in de meeste gevallen! Door middel van een aantal testen is te achterhalen of er mogelijk sprake is van een breuk. 

Na een enkelverzwikking kan de enkel instabiel aanvoelen, dat houdt in dat u het gevoel heeft dat u er sneller opnieuw doorheen gaat. De enkelbanden zijn dan aan het herstellen. Om nog een enkelverzwikking te voorkomen is het verstandig om de spieren te trainen, bijvoorbeeld door middel van de ‘Versterk je enkel’-app voor Apple of Android. Om u bij een enkelverzwikking te ondersteunen kunt u een afspraak maken bij de fysiotherapeut om op te bouwen, te tapen, te training en advies ter preventie. Hier zijn alvast een aantal tips wat u kunt doen direct nadat de enkel is verzwikt:

  • Rust. Probeer de eerste 24 uur na verzwikken weinig te belasten in en rondom huis, maar blijf gerust steun nemen op het been. Blijf waar mogelijk de voet zo normaal mogelijk afwikkelen. Probeer daarnaast tot twee weken rust te pakken van zware inspanningen zoals sporten.
  • Koelen. U kunt de enkel koelen met een ice-pack (doe altijd een doek tussen het ijs en de huid) in de eerste paar dagen. Doe dit alleen om pijn te verminderen. Wanneer je weinig pijn ervaart hoef u ook niet te koelen!
  • Been omhoog. Probeer het been de eerste 48 uur na verzwikking veel omhoog te houden wanneer u zit.
  • Opbouwen. Ga geleidelijk aan weer meer doen. Probeer bijvoorbeeld eerst steeds verder te wandelen en dan pas de sportactiviteiten te gaan doen. 

De meeste klachten na een enkelverzwikking verdwijnen, bij een goede aanpak, binnen een aantal weken of maanden. In 30% van de gevallen blijven er klachten bestaan. Enkele voorbeelden zijn: blijvend gevoel van instabiliteit, veelvoudig zwikken, pijnklachten, stijfheid en zwelling. Er heeft dan onvoldoende herstel plaatsgevonden en voor sommige blijft sporten dan moeizaam. Ook hierbij kan een goede begeleiding, zelfs na een langere tijd, helpen om de klachten te verminderen. De fysiotherapeut kan helpen om het probleem te identificeren en een gerichte aanpak aan te bieden. 

Afspraak maken

U kunt eenvoudig een afspraak maken door ons contactformulier in te vullen. Of bereik ons telefonisch op werkdagen tussen 08:00 en 17:00.