• Altijd in de buurt
  • Persoonlijke aandacht
  • Bewezen effectief

Hoofdpijn

Bijna 1 op de 2 mensen in Nederland heeft regelmatig hoofdpijnklachten. Voor sommigen is dit met een pijnstiller of wat extra rust goed op te lossen, maar bij sommige mensen houden de klachten aan. Het is dan belangrijk om de oorzaak van de hoofdpijn te achterhalen. Onze fysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in het achterhalen van hoofdpijnklachten en het toepassen van een bijbehorende behandeling. 


Soorten hoofdpijn

Hoofdpijn kan worden ingedeeld in twee categorieën: primaire en secundaire hoofdpijnen. Primaire hoofdpijnen kenmerken zich door bepaalde symptomen, zoals de locatie in je gezicht, het karakter (zeurend, stekend, kloppend) en het verloop van de pijn. Deze primaire hoofdpijnen kennen geen duidelijk aantoonbare oorzaak. Secundaire hoofdpijnen hebben wel een oorzaak die gezocht kan worden in een bekende aandoening of lichamelijke afwijking. Om te weten te komen of je last hebt van een primaire of secundaire hoofdpijn, zal de fysiotherapeut een lichamelijk onderzoek bij je doen en een een vraaggesprek kan ook meer duidelijkheid bieden.

Spanningshoofdpijn

In 90% van de gevallen gaat het om primaire hoofdpijn, waarbij spierspanningshoofdpijn (Tensiontype Headache: TTH) in de praktijk het meeste voorkomt. TTH is een dubbelzijdige, drukkende hoofdpijn die voelt als een ‘strakke band’ om je hoofd die vermindert bij inspanning en eventueel gepaard kan gaan met overgevoeligheid voor licht of geluid. Bij deze hoofdpijn spelen je hoofd-, hals-, nek- en kaakspieren een duidelijke rol in het ontstaan en het in stand houden van de hoofdpijn. Lokalisatie van de hoofdpijn kan aangeven welke spieren mogelijk zijn aangedaan. De fysiotherapeut kan deze bij het onderzoek met de hand voelen en de spieren eventueel op lengte, kracht en uithoudingsvermogen testen.

Behandelen hoofdpijn fysiotherapie

Een mogelijke behandeling voor deze harde banden in de spieren (triggerpoints) is Dry Needling. Dry needling therapie wordt toegepast bij het myofasciaal pijnsyndroom (MPS). Daarvan is sprake wanneer je last hebt van spierpijn die diep, dof en zeurend van aard is. Door het gericht aanprikken met een naaldje van die pijnplekken in de spieren ontspant de aangeprikte spier. In het geval van TTH of spierpanningshoofdpijn worden betere resultaten geboekt wanneer de spiercomponent mee behandeld wordt naast de nek- en rugmanipulaties en –mobilisaties. Je krijgt daarnaast dan eveneens specifieke oefentherapie voor nek en schouders.

Afspraak maken

U kunt eenvoudig een afspraak maken door ons contactformulier in te vullen. Of bereik ons telefonisch op werkdagen tussen 08:00 en 17:00.