• Altijd in de buurt
 • Persoonlijke aandacht
 • Bewezen effectief
Dry Needling

Dry Needling

Heeft u last van hoofdpijn, pijn in uw nek en kaak, pijn in de onderrug of een tennisarm? Het kan dat de oorzaak van deze klachten ligt bij de overbelasting van de knopen in uw spieren (triggerpoints). Dry Needling bij B-Fysic biedt hiervoor een oplossing.

Vorm van fysiotherapie voor het verminderen van spierklachten
Triggerpoints worden aangeprikt met een dunne acupunctuurnaald
Pijnloze behandelmethode door gespecialiseerde therapeuten
Afspraak maken

Wat is Dry Needling?

Dry Needling is een vorm van fysiotherapie gericht op het verminderen van spierklachten. Bij Dry Needling wordt gebruik gemaakt van dunne acupunctuur naalden, waarmee verhardingen in de spieren effectief en snel kunnen worden ontspannen. Dit gebeurt door de verharding (triggerpoint) zacht aan te prikken. Het inbrengen van de naald voelt u nauwelijks tot niet. Na het aanprikken van de spier kan deze zich even aanspannen. 

Dry Needling is een specialisatie binnen de fysiotherapie en is een behandelvorm en één van de meest effectieve vormen van therapie voor een Myofaciaal pijnsyndroom (MPS). Een stroom van recente publicaties ondersteunt de effectiviteit van deze methode.

Het concept is gebaseerd op anatomische en neurofysiologische principes. Deze moderne vorm van “Needling” is op geen enkele wijze te vergelijken met klassieke acupunctuur, die gebaseerd is op meridiaanleer en een energetisch gericht concept. Dry Needling werkt direct op de spieren en is geen “energie” behandeling.

Is Dry Needling gevaarlijk?

Nee Dry-Needling is niet gevaarlijk. In Nederland wordt Dry Needling door een beperkt aantal fysiotherapeuten beoefend en is daarom nog niet zo bekend. Wereldwijd wordt deze methode echter al jaren met succes toegepast. Onze therapeuten hebben veel ervaring en zijn hierin gespecialiseerd. Door een specifieke cursus en jaarlijkse herhaalcursussen blijven zij steeds op niveau om Dry-Needling toe te passen. 

Is Dry Needling pijnlijk?

Dry-Needling is niet pijnlijk. De naald is zeer dun en het inbrengen van de naald voelt u nauwelijks tot niet. Het kan zijn dat er na de behandeling wat spierpijn optreed maar dit is ongevaarlijk en trekt vanzelf weer weg. 

Wat zijn triggerpoints?

Triggerpoints zijn verhardingen in een spier die langdurige pijnklachten kunnen geven. Deze verhardingen kunnen in elke spier ontstaan. Een triggerpoint heeft ook een uitstralingsgebied. Dit betekent dat het triggerpoint op een andere plek klachten kan geven.

Naast pijn zijn er nog andere klachten die een triggerpoint kan veroorzaken. Stijfheid en krachtverlies zijn klachten die vaak voorkomen. De meest voorkomende triggerpoints zitten in uw nek, schouder, rug of bil. Het menselijke lichaam bouwt de triggerpoints willekeurig en onwillekeurig op. Dat wil zeggen dat ieder menselijk lichaam triggerpoints heeft, maar dat je daar niet altijd last van hoeft te hebben.

Triggerpoints kunnen zich uiten in pijn of stijfheid in een spier waardoor iemand als het ware pijn op ‘afstand’ kan ervaren. Ook bewegingsbeperkingen of verminderde kracht in betrokken spieren en/of gewrichten zijn veelvoorkomende verschijnselen. 

Wanneer gebruiken we Dry Needling:

We gebruiken Dry Needling bij de behandeling van triggerpoints in spieren. Daarnaast kan Dry Needling ook helpen bij andere soorten klachten. Veel voorkomende klachten zijn:

 • Schouderpijn
  Bij schouderpijn spelen  de zogeheten triggerpoints of spierknopen een grote rol. Veel van de problemen bij schouderpijn ontstaan door triggerpoints of spierknopen die in verschillende spieren rondom de schouder aanwezig kunnen zijn. Deze kunnen bijvoorbeeld gespannen en overbelast zijn door verkeerd gebruik van de schouder. 

 • Bilspier klachten
  Bij bilspierklachten spelen de zogeheten triggerpoints of spierknopen een grote rol in de pijnklachten. Dit is vooral bekend bij hardlopers of andere duursporters. Deze klachten in de bilspier regio kunnen ontstaan door overbelasting of een verkeerde balans tussen training en herstel. 

 • Andere soorten klachten
  Bij andere soort klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid, oorpijn, misselijkheid, hartritmestoornissen en gevoelloosheid in handen en voeten kan Dry Needling een uitkomst bieden.

Effectieve behandelmethode

De behandeling van triggerpoints met de klassieke fysiotherapeutische behandelingen is voor het verhelpen van een MPS minder effectief gebleken en vergt vaak meer behandeling dan wanneer men de MTP’s met Dry Needling aanpakt. Op basis van klinische ervaring blijkt een combinatie van Dry Needling, rekken van de spieren en verbetering van de belastbaarheid van de spieren het meest effectief is.

Wilt u weten of Dry Needling een oplossing kan zijn voor uw klachten? Neem dan contact met ons op en laat u, door onze gespecialiseerde therapeuten, vrijblijvend informeren over de mogelijkheden.

Waar kunt u terecht voor Dry Needling?

U kunt op verschillende locaties van B-Fysic terecht voor een Dry Needling behandeling. 

Wij plannen graag een afspraak voor u in op een locatie bij u in de buurt. Neem hiervoor contact met ons op. 

Afspraak maken

Afspraak maken voor Dry Needling

U kunt eenvoudig een afspraak maken door ons contactformulier in te vullen. Of bereik ons telefonisch op werkdagen tussen 08:00 en 17:00.

Daarom B-Fysic

Daarom B-Fysic

Persoonlijke aandacht

Onze therapeuten inventariseren goed waar u precies tegenaan loopt en houden hierbij zo veel mogelijk rekening met wat er in uw omgeving speelt, zodat het behandelresultaat ook na de behandeling wordt vastgehouden. 

Altijd bij u in de buurt

Wij zijn met meer dan 20 locaties altijd bij u in de buurt! 

Specialistische zorg op maat

B-Fysic biedt kwalitatief hoogstaande zorg op het gebied van bewegen. Onze therapeuten zij op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de fysiotherapie en hun specialisatie. Wij streven naar de beste specialistische zorg, op maat voor u. 

Afspraak maken