• Altijd in de buurt
  • Persoonlijke aandacht
  • Bewezen effectief

Lage rugpijn

Lage rugpijn is een veelvoorkomend probleem dat mensen van alle leeftijden kan treffen. De rug is een complexe structuur van botten, spieren, ligamenten en zenuwen die een belangrijke rol speelt bij beweging en stabiliteit. Lage rugpijn kan variëren van lichte tot ernstige pijn en kan gepaard gaan met stijfheid, zwakte of een tintelend gevoel. Op deze pagina zullen we de oorzaak van lage rugpijn, de behandeling en tips om lage rugpijn te voorkomen bespreken.

 

Wat is de oorzaak van lage rugpijn?

Veel mensen krijgen in hun leven last van lage rugpijn. Lage rugpijn kan vele oorzaken hebben, waaronder verkeerde houding, overbelasting, een slechte conditie van de rugspieren, een hernia of artrose. Verkeerde houding kan de belasting op de rugspieren en wervelkolom verhogen, wat kan leiden tot pijn. Overbelasting kan optreden door zwaar tillen, langdurig zitten, sporten of andere activiteiten die te veel druk op de rug uitoefenen. Een slechte conditie van de rugspieren kan ook bijdragen aan rugpijn. Hernia en artrose zijn aandoeningen die de tussenwervelschijven en de gewrichten in de rug kunnen aantasten, wat kan leiden tot pijn.

Bij meer dan 95% van mensen die last hebben van lage rugpijn wordt er geen lichamelijke afwijking gevonden. Dit wordt ook wel a-specifieke rugpijn genoemt. De oorsprong van de pijn is dan niet duidelijk (dus geen hernia of breuken etc.). Er kunnen verschillende oorzaken een rol spelen waardoor de klachten onder in de rug ontstaan, zoals houding, een verstoorde balans tussen belasting en belastbaarheid, spanningen, stress of overbelasting.

Uit onderzoek is gebleken dat de meeste klachten die bij lage rugpijn horen na 6 weken weer zijn verdwenen. De eerste 2 weken geven een goede indicatie daarvoor; verbeteren de klachten dan al goed, dan is spontaan herstel waarschijnlijk.

Let goed op als u klachten van de lage rug heeft welke symptomen er aanwezig zijn. Bijvoorbeeld: wanneer heb ik pijn? Waar zit de pijn? Hoe lang is de pijn aanwezig? Waarmee kan ik de pijn provoceren? Wanneer is de pijn minder? Door een antwoord te geven op deze vragen kan de fysiotherapeut een gerichter behandelplan opstellen. 

Symptomen van lage rugpijn

Lage rugpijn kan zich op verschillende manieren uiten. Sommige mensen ervaren een scherpe, stekende pijn in de onderrug, terwijl anderen een doffe, constante pijn ervaren die uitstraalt naar de heupen, billen of benen. In sommige gevallen kan de rugpijn gepaard gaan met stijfheid, een verminderde mobiliteit of spierkrampen in de onderrug. Lage rugpijn kan ook leiden tot beperkingen in dagelijkse activiteiten, zoals het tillen van zware voorwerpen of het zitten voor langere periodes. Bij sommige mensen kan de rugpijn tijdelijk zijn en vanzelf overgaan, terwijl anderen langdurige pijnklachten ervaren die het dagelijks functioneren beperken. Het is belangrijk om bij aanhoudende rugpijnklachten contact op te nemen met een zorgprofessional, zoals een fysiotherapeut, om de oorzaak van de pijn te achterhalen en een passende behandeling te krijgen. Door het herkennen van de symptomen van lage rugpijn en het vroegtijdig zoeken van professionele hulp, kan verdere complicatie en chronische pijn worden voorkomen.

Behandeling lage rugpijn

Als u last heeft van lage rugpijn, kunt u het beste een afspraak maken met een (manueel) fysiotherapeut. De therapeut kan u helpen om de oorzaak van de rugpijn te achterhalen en een behandelplan op te stellen om uw pijn te verminderen en uw mobiliteit te verbeteren. De behandeling kan bestaan uit verschillende technieken, zoals oefentherapie, mobilisatie, massage, dry needling of TENS-therapie. Oefentherapie kan gericht zijn op het verbeteren van de kracht en flexibiliteit van de rugspieren en het verbeteren van de houding. Mobilisatie kan helpen om de gewrichten in de rug te bewegen en te herstellen. Massage kan helpen om de spieren te ontspannen en de doorbloeding te verbeteren. Dry needling kan helpen om de spieren te ontspannen en de pijn te verminderen. TENS-therapie kan helpen om de zenuwsignalen die pijn veroorzaken te blokkeren.

Wanneer de klachten sterk verminderd zijn, maar (blijven) bewegen een belangrijke rol speelt in het pijnvrij kunnen leven, bestaat er de mogelijkheid om deel te nemen aan een beweegprogramma gericht op de rug. Hierin worden oefeningen, onder begeleiding van de fysiotherapeut, volledig op u afgestemd. Er ontstaat hierdoor een goede voorbereiding om op een juiste en verantwoorde manier het sporten of bijvoorbeeld werken weer te hervatten of juist op te starten.

Zorgplan rugpijn 

Bij B-Fysic werken we met een speciaal zorgplan voor rugpijn. Dit is een behandeltraject dat is ontwikkeld in samenwerking met experts rondom rugpijn. Meer dan 80.000 mensen zijn al met dit zorgplan behandeld, met zeer goede resultaten. 91% van de behandelde patiënten spreekt van een grote verbetering of volledig herstel. 95% van de behandelde patiënten is zeer tevreden over het zorgplan.Informeer bij één van onze medewerkers wat we voor u kunnen betekenen.

Lees hier wat het Zorgplan Rugpijn verder inhoudt.

Tips om lage rugpijn te voorkomen

  1. Houd een goede houding aan: Zorg ervoor dat u bij het zitten en staan een rechte rug houdt en de schouders ontspannen laat hangen.
  2. Beweeg regelmatig: Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om de rugspieren te versterken en de flexibiliteit te verbeteren. Kies activiteiten die bij u passen, zoals wandelen, fietsen of zwemmen.
  3. Til op de juiste manier: Til zware voorwerpen door te buigen en door de knieën te zakken in plaats van door de rug te buigen. Verdeel het gewicht gelijkmatig over beide benen

Veelgestelde vragen over lage rugpijn

Wat zijn de oorzaken van lage rugpijn?

Lage rugpijn kan verschillende oorzaken hebben, waaronder spier- of gewrichtsblessures, hernia's, degeneratieve aandoeningen zoals artrose, osteoporose, overbelasting door herhaaldelijke activiteiten of een slechte houding. Ook kunnen psychosociale factoren zoals stress en angst bijdragen aan het ontstaan van lage rugpijn. Het is belangrijk om de oorzaak van de lage rugpijn vast te stellen om een passende behandeling te kunnen bieden. 

Wat zijn effectieve behandelingen voor lage rugpijn?

Effectieve behandelingen voor lage rugpijn zijn afhankelijk van de oorzaak van de pijn. In veel gevallen kan fysiotherapie, zoals oefeningen en mobilisaties, helpen om de pijnklachten te verminderen en de mobiliteit te verbeteren. Ook manuele therapie, massage, acupunctuur en yoga kunnen bijdragen aan het verminderen van lage rugpijn. In sommige gevallen kan medicatie zoals pijnstillers, spierontspanners of ontstekingsremmers worden voorgeschreven om de pijnklachten te verminderen. Als de rugpijn wordt veroorzaakt door een ernstigere aandoening, zoals een hernia, kan een operatie noodzakelijk zijn. Het is belangrijk om een professionele diagnose en behandeling te krijgen om verdere complicaties te voorkomen.

Hoe lang duurt het voordat lage rugpijn verdwijnt?

Hoe lang het duurt voordat lage rugpijn verdwijnt, is afhankelijk van verschillende factoren zoals de oorzaak en ernst van de pijn. In veel gevallen verbetert de pijn binnen enkele weken tot maanden met de juiste behandeling en rust. Het is belangrijk om bij aanhoudende pijnklachten professionele hulp te zoeken om verdere complicaties te voorkomen. De duur van de behandeling kan variëren van enkele weken tot maanden, afhankelijk van de ernst van de pijn en de gekozen behandeling. 

Welke oefeningen kunnen helpen bij lage rugpijn?

Er zijn verschillende oefeningen die kunnen helpen bij lage rugpijn, afhankelijk van de oorzaak van de pijn. Over het algemeen kunnen oefeningen gericht op het versterken van de rug- en buikspieren, zoals planken, bird dogs en bridges, helpen om de belasting op de rug te verminderen. Daarnaast kunnen mobilisatie- en flexibiliteitsoefeningen, zoals knie-naar-borstrekkingen en heupflexor stretches, helpen om de spieren rond de lage rug te ontspannen. Het is belangrijk om een professionele diagnose en begeleiding te krijgen om ervoor te zorgen dat de oefeningen effectief en veilig worden uitgevoerd.

De fysiotherapeut kan u voorzien van verschillende oefeningen die bij uw klacht horen. Ook is er bij B-Fysic de mogelijkheid om een speciaal beweegprogramma voor de rug te volgen. Bespreek de mogelijkheden met uw therapeut. 

Hoe voorkom ik lage rugpijn?

Er zijn verschillende manieren om lage rugpijn te voorkomen. Een goede houding tijdens het zitten, staan en tillen kan helpen om de belasting op de rug te verminderen. Het is ook belangrijk om regelmatig te bewegen en te strekken om de spieren rond de lage rug soepel te houden. Sterke rug- en buikspieren kunnen bijdragen aan een gezonde rug en het verminderen van belasting op de lage rug. Vermijd langdurig zitten of staan en zorg voor een ergonomische werkplek. Zorg ook voor voldoende slaap, gezonde voeding en het verminderen van stress om bij te dragen aan een gezonde rug.

Afspraak maken

U kunt eenvoudig een afspraak maken door ons contactformulier in te vullen. Of bereik ons telefonisch op werkdagen tussen 08:00 en 17:00.