• Altijd in de buurt
 • Persoonlijke aandacht
 • Bewezen effectief

Craniofaciale therapie

Craniofaciale therapie is een gespecialiseerde vorm van fysiotherapie gericht op het behandelen van klachten in het gezicht, de schedel en de nek. Door middel van manuele technieken en oefeningen kan de fysiotherapeut de spanning in de spieren verminderen en de mobiliteit van de gewrichten verbeteren. Dit kan bijdragen aan het verminderen van diverse klachten, zoals hoofdpijn, kaakproblemen, nekpijn en duizeligheid. 


Wat is craniofaciale therapie?

Craniofaciale fysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie die zich richt op de behandeling van klachten in het gezicht, de schedel en de nek. De term craniofaciaal verwijst naar het hoofd (cranium) en het gezicht (facies). Deze therapie is gericht op het herstellen van de normale functies van het bewegingsapparaat en het verbeteren van de mobiliteit, de kracht en de coördinatie van de spieren en gewrichten in het hoofd, het gezicht en de nek.

Craniofaciale fysiotherapie wordt toegepast bij een breed scala aan klachten, zoals:

 • Hoofdpijn
 • Aangezichtspijn
 • Kaakpijn
 • Duizeligheid
 • Oorsuizen
 • Nek- en schouderklachten
 • Problemen met het kauwen of slikken
 • Whiplash
 • Hersenschudding

Ook kunnen kinderen met bijvoorbeeld schedelvervormingen, asymmetrieën in het gezicht of een afwijkende beet baat hebben bij craniofaciale fysiotherapie.

Behandeling hoofdpijn

Een veelvoorkomende klacht die behandeld wordt met craniofaciale fysiotherapie is hoofdpijn. Er zijn verschillende soorten hoofdpijn, zoals spanningshoofdpijn, migraine en clusterhoofdpijn. Deze vormen van hoofdpijn hebben vaak een relatie met spanningen en/of overbelasting van de spieren in het hoofd, de nek en/of de kaak. Craniofaciale fysiotherapie kan hierbij helpen door middel van manuele technieken, zoals massage en mobilisatie van de betreffende spieren en gewrichten. Ook kunnen ontspanningsoefeningen en adviezen over houding en beweging bijdragen aan het verminderen van hoofdpijnklachten.

Behandeling kaakpijn

Een andere veelvoorkomende klacht die behandeld wordt met craniofaciale fysiotherapie is kaakpijn. Dit kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van overbelasting van de kauwspieren, verkeerd gebruik van de kaak of een afwijkende stand van de kaak. Craniofaciale fysiotherapie kan bij kaakpijn helpen door middel van manuele technieken om de spierspanning te verminderen, het verbeteren van de kaakbewegingen en het geven van adviezen over het vermijden van overbelasting.

Behandeling duizeligheid

Daarnaast kan craniofaciale fysiotherapie ook worden ingezet bij duizeligheidsklachten. Duizeligheid kan verschillende oorzaken hebben, waaronder problemen met het evenwichtsorgaan of de nek. Craniofaciale fysiotherapie kan helpen om de nek te mobiliseren en de spieren rondom de nek te versterken, waardoor de duizeligheidsklachten kunnen afnemen. U leest meer over duizeligheid en de behandeling daarvan op deze pagina

Behandeling Whiplash

Craniofaciale therapie kan een effectieve behandeling zijn bij whiplashklachten. Bij een whiplash kunnen de nekspieren, gewrichten en zenuwen beschadigd raken, wat kan leiden tot pijn en beperkingen in de beweeglijkheid van de nek. Door middel van craniofaciale therapie kan de fysiotherapeut de spanning in de spieren verminderen en de mobiliteit van de gewrichten verbeteren. Ook kunnen oefeningen gericht op het versterken van de spieren bijdragen aan het verminderen van klachten. Een gespecialiseerde fysiotherapeut kan u helpen bij het vinden van de juiste behandeling voor uw specifieke klachten en deel uitmaken van een multidisciplinaire behandeling.

Waar kunt u terecht voor craniofaciale therapie?

Bij B-Fysic werken verschillende craniofaciale fysiotherapeuten. U kunt een afspraak maken op een van de onderstaande locaties: 

Afspraak maken

U kunt eenvoudig een afspraak maken door ons contactformulier in te vullen. Of bereik ons telefonisch op werkdagen tussen 08:00 en 17:00.

Daarom B-Fysic

Daarom B-Fysic

Persoonlijke aandacht

Onze therapeuten inventariseren goed waar u precies tegenaan loopt en houden hierbij zo veel mogelijk rekening met wat er in uw omgeving speelt, zodat het behandelresultaat ook na de behandeling wordt vastgehouden. 

Altijd bij u in de buurt

Wij zijn met 17 fysiotherapie praktijken in de regio Eindhoven, Veldhoven, Geldrop, Asten, Budel en Leerdam altijd bij u in de buurt.

Specialistische zorg op maat

B-Fysic biedt kwalitatief hoogstaande zorg op het gebied van bewegen. Onze therapeuten zij op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de fysiotherapie en hun specialisatie. Wij streven naar de beste specialistische zorg, op maat voor u. 

Afspraak maken